İslâm Fıtrî Bir Dindir! | AİLELERİMİZİ KURTARACAK FORMÜL

Her geçen gün, toplumun temeli olan aileyi tehdit eden yeni bir tehlikeyle karşılaşıyoruz. Hakîkatte bir fazîlet meşheri olması gereken yuvalar, -maalesef- anne, baba ve evlâtlar arasındaki rol karmaşası sebebiyle de bunalım ve streslerin adresi olabiliyor. İslâm, âilede erkek, hanım ve evlâtlara hangi vazife ve mes’ûliyetleri yüklüyor? Bu hususta neler yapmalıyız? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi cevaplıyor...

İslâm, kundak ile kefen arasındaki hayatın bütün muhtevâsını tanzim etmiştir. Bu ilâhî nizâma uygun yaşamanın neticesi; dünyada huzur, âhirette de ebedî saâdete nâil olmaktır.

Meselâ Rabbimiz, insana hârika bir nizâm içinde işleyen bir vücut lûtfetmiş. Vücudumuzdaki her bir uzvun vazifesi farklı, hepsi de kendine has bir faaliyet icrâ ediyor. Göz görmek, kulak duymak, dil tatmak, ayak yürümek, el tutmak vazifesini deruhte ediyor. Bir an için bunların, yapmış oldukları vazifeyi terk ederek, başka bir uzvun rolünü üstlenmeye kalkıştıklarını düşünelim. Netice ne olur? İnsan hayâtiyetini devam ettirebilir mi?

Veya bir fabrika düşünelim. Dış kapıdaki bekçisinden yemek yapan aşçısına, personel âmirinden mühendisine kadar her bir şahsın yaptığı vazife farklı farklı. Peki, vazifesi yemek yapmak olan bir aşçının, aynı anda bir mühendisin işine el atması, ne kadar doğru olur?

Ailede De Herkesin Ayrı Bir Yeri, Mevkii, Hakkı, Hududu, Vazife Ve Mesʼûliyeti Var

Bunun gibi, toplumun temeli olan ailede de herkesin ayrı bir yeri, mevkii, hakkı, hududu, vazife ve mesʼûliyeti var. Aile fertlerinin hak ve sorumlulukları birbirine karışırsa, ailede huzurun bozulması da kaçınılmaz olur.

Rabbimiz, insanı belli bir fıtratta yarattığını şöyle bildiriyor:

(Rasûlüm!) Sen yüzünü hanîf olarak dîne, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmış ise ona çevir. Allâh’ın yaratışında değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler.” (er-Rûm, 30)

Bu sebeple zaman ve mekânın şartları değişse de insanın doğuştan gelen fıtrî husûsiyetleri, aslî mâhiyeti itibârıyla hep aynı kalır. Bu durum, ilk insan olan Hazret-i Âdem -aleyhisselâm-’dan kıyâmeti görecek olan son insana kadar değişmez.

Kadın ve Erkeğin Fıtratı ve Yaratılışı Bir Değildir

Kadın ve erkek; yaratılışta/fıtratta eşit değildir, birbirlerini tamamlayıcı mâhiyette farklılıklara sahiptir. İslâm da fıtrî bir din olduğu için; erkek ve kadının hak ve vazifelerini belirlerken, yaratılıştan gelen bu fizikî ve hissî farklılıkları dikkate almıştır. Fıtrata uygun vazifeler belirleyerek, hak ve mükellefiyetler arasında tam bir adâlet ve denge sağlamıştır.

Fakat günümüzde ne yazık ki kadın ile erkek arasında başlatılan sun’î eşitlik tartışmaları, kadınları ya annelik ve hanımlık vazifelerinden uzaklaştırıyor yahut da hem erkeklerle yarışmak hem de bu hanımlık vazifelerini yerine getirmeye çalışmak gibi, çok daha yorucu ve yıpratıcı bir mücadeleye sevk ediyor.

Erkek Evin İâşesi/Geçimi İle Mükellefken Kadın Evin Nizam ve Huzurunun Kaynağıdır

Hâlbuki kadın ve erkeğin bedenî ve rûhî yaratılışları eşit değildir ki, fiilî veya hukukî eşitlik gerekli olsun. Nitekim Rabbimiz, erkeği hayat mücadelesi ve evin iâşesi/geçimi ile mükellef kıldığından, onu kadına göre bedenen daha kuvvetli, rûhen de daha metânetli/dayanıklı kılmıştır. Hanımı ise, evin nizam ve huzuru, evlâtların yetiştirilmesiyle vazifelendirdiği için, şefkat ve merhamet gibi duygular bakımından daha hassas ve nahif bir gönül dünyasıyla ve daha nârin bir bedenî yapıda yaratmıştır.

Dengeler Bozulduğunda Ne Olur?

Allâh’ın erkek ve kadına verdiği fıtrî husûsiyetlere zıt bir şekilde denge bozulduğunda, âile içi çatışmalar ve huzursuzluklar, tatmin olmayan insanları, huzur ve mutluluğu başka yerlerde aramaya sevk etmekte, sonunda Arş-ı Âlâ’yı titreten boşanmalarla toplumun en mukaddes yapı taşı olan âileler yıkılmaktadır.

Ev içinde âile sıcaklığı bulamayan, örnek alacağı ana-babasından kötü muâmeleye mâruz kalan çocuklar da, sokakların insafına terk edilmiş olmaktadır. Şüphesiz ki bu hâl, toplumun mânevî hayatını çoraklaştıran korkunç bir ahlâkî erozyonu da beraberinde getirmektedir.

Unutmayalım ki emr-i bi’l-mârûf, nehy-i aniʼl-münker vazifesinde ilk halka, ailedir, en yakınlarımızdır.

Babanın Rolü ve Önemi

Evlâdına yol gösteren, onu terbiye eden, aile üzerinde mûtedil ve müşfik otoritesi her an hissedilen, kendisine hürmet edilen bir baba, her ev için elzemdir. Fakat günümüzde bilhassa medya üzerinden gelen menfî telkinlerle ne yazık ki babayı, evlâdına hak ve hakikati telkin edemeyen, ona sadece kafadar bir arkadaş veya dadı gibi davranan, onun gönlünü hoş tutmak için çırpınması gereken, kararlarında onun onayını almak zorunda olan, bir nevî hizmetkârlık yapan âciz bir insan durumuna düşürdüler.

Hattâ bazı Avrupa ülkelerinde çocuğuna hak ve hakikati telkin etmeye çalışan babaların evlâtlarını aileden koparmaya kadar işi götürdüler. Bütün bunlar, fıtratla savaşmaktır, fıtrata aykırı hareketlerdir.

Kadınlar Sahte Sözlerle Kandırılıyor

Yine kadınların günümüzde, çeşitli vaatler ve yaldızlı sözlerle, mutluluğu sokaklarda aramaya itilmeleri, bir vitrin malzemesi hâline getirilmeleri ve evinin sultânı olma bahtiyarlığından mahrum edilmek istenmesi de, fıtrata ters bir durumdur.

Tabi burada yeri gelmişken şunu da ifade edelim; İslâm, helâl-haram hudutlarına riâyet edilip şerʼî ölçülere uygun şartlar hazırlandıktan sonra, kadının çalışmasına, çeşitli sanat, ilim ve mesleklerle meşgul olmasına da karşı değildir. Nitekim Hazret-i Âişe Vâlidemiz’in 300 kadar talebesi olmuştur. Osmanlı’da kadınlar tarafından kurulan binlerce vakıf vardır. Fakat hanımın asıl mesleği, neslin terbiyesi ve ailenin huzurunu temin olmalıdır.

Ayrıca günümüzde çalışan birçok kadının kazancı da makyaj malzemelerine, çocuğunu emanet bıraktığı yuvaların âidatlarına ve evde mutfak kullanılmadığından, dışarıdan verilen yemek siparişlerine sarf edilmekte ve neticede kendisine neredeyse yorgunluktan başka bir şey kalmamaktadır.

Aileyi İfsâd Etmek İstiyorlar

Yine kadın-erkek eşitliği mevzu edildiğinde; Batının, maskeli ve yaldızlı yüzünü değil, gerçek sûretini görmek lâzımdır. Evliliğe rağbetin azaldığı, birçok evliliğin boşanmayla neticelendiği, evlilik dışı münasebetlerin (zinânın) hoş görülüp yaygınlaştığı, nüfusun düştüğü, yaşlı annelerin yalnızlığa mahkûm edildiği, tek başına ölüp gittiği bir toplumda, kadının erkekler gibi kamyon şoförü, kasap, boksör vb. olarak istihdâm edilmesi, nasıl bir medeniyet ve fazîlet ölçüsü sayılabilir?

İnsanımızı bu rol karmaşasına sürüklemeye çalışanların maksadının, Allâh’ın bu kâinâta koyduğu mükemmel ve muhteşem nizâmı bozmaya çalışmak ve toplumun çekirdeği olan aileyi ifsâd etmek olduğu açıktır.

Rabbimiz âyet-i kerîmede şöyle îkâz ediyor:

“Allah semâyı yükseltti ve mîzânı (dengeyi, ölçüyü) koydu. Öyleyse sakın (taşkınlık edip) ölçüyü bozmayın.” (er-Rahmân, 7-8)

Rabbimiz’in koyduğu ilâhî nizâmın bozulmaması ve ailede rol karmaşasının yaşanmaması için neler yapılmalı derseniz, şunları söyleyebiliriz:

Bir baba, aile fertlerine muhabbetle sahip çıkmalı, huzuru bozacak söz ve davranışlardan uzak durmalıdır. Dış dünyada karşılaştığı problemleri evine taşıyıp bunu hanımına ve çocuklarına yansıtmamalı, bilâkis hâne halkına şefkatle davranıp evdeki mutluluğu çoğaltmanın yollarını aramalıdır.

Zira Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bizleri şöyle îkaz ediyor:

“Sizin en hayırlınız, âile fertlerine karşı hayırlı olandır. Âilesine en hayırlı olanınız ise benim.” (Tirmizî, Menâkıb, 63/3895)

Annenin Rolü ve Önemi

Diğer taraftan bir anne de evlâtlarını şefkat ve merhametle yetiştirip güzel bir terbiye ile büyütmeli, yuvasını muhafaza etmek için -bir ibadet vecdiyle- elinden gelen gayreti sarf etmelidir. Zira bu hususta gösterdiği her gayret, Allâh’ın rızâsını kazanmasına medâr olacaktır.

İslâm, evlâtlara da, yaşlandıklarında anne-babaya şefkatle kol-kanat germeyi, onlara “üf” bile dememeyi, bilâkis iltifatkâr konuşmayı kat’î şekilde emretmektedir.[1]

Fakat şimdi, sanki Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in bildirdiği; annelerin, kendilerine câriye muâmelesi yapacak çocukları doğurduğu bir zaman dilimini yaşıyoruz.[2] Pek çok ebeveyn, artık çocuklarına hiçbir sınır koyamıyor. Kendisine sınır çizilmeyen bir evlât da, -Allah korusun- hayat yolculuğunda nereye gitmesi gerektiğini bilmeyip yanlış yollara kayabiliyor.

Velhâsıl, kadın-erkek arasında sunʼî eşitlik tartışmaları çıkaranlar, karı kocayı âdeta bir kümeste didişen, restleşen, çekişen iki horoz hâline getirerek aile müessesesini ifsâd etmeye çalışıyorlar. Hâlbuki âiledeki huzur, ancak kadın ve erkekteki kâbiliyet ve husûsiyetlerin yerli yerince kullanılması ve herkesin karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde haddini hududunu bilmesiyle temin edilebilir. Aksi hâlde toplumun temeli olan aile müessesesi zayıflar, nesiller zâyî olur, toplumdan geriye ancak bir insan enkâzı kalır.

Rabbimiz, böyle bir âkıbete dûçâr olmaktan bizleri de nesillerimizi de muhafaza buyursun!..

Dipnotlar:

[1] Bkz. el-İsrâ, 23-24.

[2] Bkz. Müslim, Îmân, 1, 5.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Genç Dergisi, Yıl: 2024 Ay: Eylül Sayı: 216

İslam ve İhsan

PEYGAMBERİMİZİN AİLE HAYATI NASILDI?

Peygamberimizin Aile Hayatı Nasıldı?

AİLE KALESİ DÜŞMESİN | GENÇ DERGİSİNİN OSMAN NURİ TOPBAŞ HOCAEFENDİ İLE MÜLÂKATI

AİLE KALESİ DÜŞMESİN | Genç Dergisinin Osman Nuri Topbaş Hocaefendi İle Mülâkatı

AİLEMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ

Ailemize Karşı Sorumluluklarımız

AİLEMİZ: HUZUR VE GÜVEN KAYNAĞIMIZ

Ailemiz: Huzur ve Güven Kaynağımız

AİLE İLE İLGİLİ 40 HADİS

Aile ile İlgili 40 Hadis

AİLE YAPISINI BOZAN ŞEYLER

Aile Yapısını Bozan Şeyler

AİLE KURUMU TEHDİT ALTINDA MI?

Aile Kurumu Tehdit Altında mı?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.