İslam Tarihinde 'hicret ve Göç'
Din ve Hayat Dergisi 33. sayısı “Hicret ve Göç” dosya konusu ile yayımlandı. Sadece Müslümanların tarihini değil, dünyanın da gidişatını değiştiren bir milat olarak “Hicret”in konu edildiği dergide Hicret’in aynı zamanda, Hakk’a ilticanın ve O’nun rahmetine kaçışın bir resmi olduğuna da vurgu yapılıyor.
Dergi İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz’ın hicreti dünyanın en önemli ve örnek kardeşlik akdine çeviren boyutuyla ele alan “Hicret ve Muâhât” yazısı ile başlıyor. “Kur’an’da Hicret” konusunu Prof. Dr. Şerafettin Gölcük ele alırken Prof. Dr. Mustafa Ağırman “Hicret Yolculuğu” yazısında hicreti tafsilatı ile anlatıyor. “Hicretle İlgili Fıkhî Hükümler”i Prof. Dr. Ahmet Özel değerlendirirken Mekke’den Medine’ye hicret öncesi gerçekleştirilen Habeşistan’a Hicret tecrübesini ise Yrd. Doç. Dr. Nihal Şahin Utku’nun kaleminden okuyoruz. Hicret’te kadın ve çocukların yaşadıkları durumu Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar “Sahabeden Bugüne Göç ve Kadın” yazısında çarpıcı sahneler ile değerlendiriyor. Hicretin modern zamanlarda neredeyse insanlık dramına dönüşen bir göçe evrilmesi dosyanın ikinci bölümünü oluşturuyor. Bu bölümde ise insanın yeryüzündeki göç hikayesinden bugüne yaşanan hakikati “Ontolojik Olarak Göç” başlığı ile Halime Yıldız ele alırken, Sümeyra Sav, ülkemizin kucak açtığı Suriyeli mülteci kardeşlerimizi ve onların dramlarını dinledi ve aktardı. Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, “mülteci krizinin insanlığın krizi” haline geldiğinden hareketle özellikle yaşanan uyum sorunlarına dair çözüm önerileri sunan önemli bir yazı kaleme aldı.
Bu sayıda iki önemli portre yazısı yer alıyor: Mustafa Eriş’in kaleme aldığı “Hz. Ebubekir (r.a.)” ve Meral Günel’in kaleme aldığı “Hz. Hacer” yazısı… Ayrıca Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan ve Prof. Dr. Süleyman Uludağ ile Hicret ve Göç üzerine mülakat gerçekleştirildi.
Ayrıntılı Bilgi: www.istanbul.diyanet.gov.tr
YORUMLAR