İslâm'da Din Kardeşliğinin Önemi!
Dünyanın her yerinde hidâyet bekleyen nice insan bize emanet, muhtaçlar bize emanet, yalnızlar bize emanet; garipler, kimsesizler, yetimler bize emanet… Az veya çok dünya malı bize emanet, her şey bize emanet…
Cenâb-ı Hak, bütün mü’minler bütün mü’minlere zimmetli kıldı. Fakir zengine, hastayı sağlama zimmetli kıldı. Kimse müstagnî değil, herkes birbirine muhtaç... Dünyada yoksul, varlıklıya muhtaç fakat; âhirette de varlıklı yoksulun duâsına muhtaç. Dünyada hasta sağlama muhtaç, âhrette ise sağlam da hastanın duâsına muhtaç. Kendimize sormalıyız:
Müslüman toplumun sevinciyle ne kadar mesrur oluyor, seviniyoruz? Istıraplarıyla ne kadar muzdaribiz?
Hazret-i Mevlânâ buyurur:
“Yoksul bir kişi nasıl cömertlik ve iyiliğe muhtaç ise cömertlik ve iyilik de yoksul kişiye muhtaçtır.”
DİN KARDEŞLERİMİZİ NE KADAR DÜŞÜNÜYORUZ?
Bugün abluka altında ilâçtan dahî mahrum Filistinli kardeşlerimizi, maddî-mânevî açlığa mahkûm edilmiş, misyonerin elindeki ilâçla îmânı arasında seçim yapmak zorunda bırakılmış Afrikalı kardeşlerimizi, zulümler, katliâmlar, bombalar karşısında canhıraş bir şekilde hudutlarımıza sığınan, şehirlerimize göçen Suriyeli kardeşlerimizi, belki karşı komşumuz olduğu hâlde, bir el uzatan olmadığı için, sessiz feryatlarını duymadığımız için maddî-mânevî sefâlette kalan kardeşlerimizi ne kadar düşünüyoruz?
Velhâsıl müslüman toplumun sevinciyle ne kadar beraberiz, ıstıraplarıyla ne kadar mahzun oluyoruz?
"ALLAH'TAN KORKUN VE ARANIZI DÜZELTİN"
Bu beraberliğimiz, ümmet üzerinde titreyen Fahr-i Kânât Efendimiz’e ne derece benziyor?
İslâm kardeşliği büyük bir nimet... Fakat bu nimet, mü’minlere zehir etmek isteyen şeytan boş durmaz. Menfaatine düşkün olan, dolayısıyla paylaşmayı, fedâkârlığı sevmeyen ham nefs de şeytanın iğvâlarına hazır ve teşne olunca, mü’min kardeşler arasında burûdetler, geçimsizlikler zuhûra gelebilir.
Bu durumda ne yapılacağını Cenâb-ı Hak, âyet-i kerîmelerde şöyle beyan buyurur:
“Siz, gerçek mü’minler iseniz Allah’tan korkun ve aranızı düzeltin.” (el-Enfâl, 1)
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Nimetlerin Bedeli ve Kalbin Beş Hâli -2-, Yüzakı Yayınları.