İslam'da Evrim Var mı Yok mu?
Genç Dergisi, 131. sayısında "evrim" hakkında bir dosya hazırladı. Alanında uzman isimlerle yapılan röportajlarla "İslam'da evrim var mı yok mu?" konusu aydınlatılmaya çalışılıyor.
"Bu ay huzurlarınıza dopdolu ve nitelikli bir dosya konusu ile çıkıyoruz. Özellikle son yıllarda genç neslin gündeminden hiç düşmeyen, hatta bazı zamanlarda zihnî enerjimizin bütününü harcadığımız evrimi enine boyuna incelediğimiz bir sayı sizleri bekliyor. Evrim nedir? İslam’da evrim inancı var mıdır? Klasik ve modern dönemde batılı düşünürler ve İslam düşünürleri evrime nasıl bakıyorlardı? 2017 Ağustos sayımızda bunlar ve bunlar gibi evrime dair birçok soruya açıklık getirecek nitelikle bir dosya hazırladık sizler için. Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifil ile evrimi konuştuğumuz röportajlar yer alıyor. Muaz Erdem’in dosyayı hazırladığı sayımızda Ali Can’ın da yazısı bulunuyor.
Bunların dışında Klinik Psikolog Prof. Dr. Kemal Sayar, Prof. Dr. Kudret Bülbül ve Hulud Saka ile de röportajlar mevcut.
Okurlarımızın çokça istifade edebileceği dolu dolu bir sayı olmasını umuyoruz.
Ağustos ayının hakkımızda hayırlı olması ve hayırlı işlerde koşturduğumuz bir ay olması duası ile;
Eylül ayında görüşmek üzere...
EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR
Soru’n Yoksa Sorun Var!
Birkaç ay önce, epeydir görmediğim genç kardeşlerimden birisiyle karşılaştım. Uzunca hasbihal ettik, konu konuyu açtı. Sözün bir kısmında, kendisine üniversitedeki derslerinin haricinde, kültürel ya da manevi anlamda hayatını beslemek adına herhangi bir ilim halkasına, herhangi bir gönül açıcı sohbete katılıp katılmadığını sordum. Yaptıklarından bahsetti ve sonra aramızda şöyle bir konuşma geçti:
- Bir sohbete katılıyordum, lakin orayı bıraktım.
- Neden bıraktın, hayırdır?
- Doğrusu beni açmadı o ortam. Garip geldi.
- Neydi garip olan?
- O sohbete katılan gençlerin merak duygusu çok azdı, kendilerinde birçok meseleye karşı hiçbir dert yok gibiydi sanki, her şey tastamam, her soru çözülmüş, her sorun halledilmiş gibiydi. Bana göre değildi, gidemedim pek fazla...
Kanaatim oydu ki, sadece kendisi adına değil, büyük bir gençlik kesimi adına önemli cümlelerdi bunlar, not etmiştim bir yere. Geçenlerde de, evrim meselesi yeniden ülke gündemine taşındığında, birçok gencin “mesele bundan ibarettir, filan görüşleri hiç dinlemeyin, fazla dalmayın, aman girmeyin” gibi sözlere pek de aldırış etmediğini, konuyu derinlemesine çözme, farklı fikirleri dinleyip sonunda kendi kararlarını verme isteğinde olduğunu görmüştüm. Soruları vardı gençlerin, zor soruları, ve bu soruların kolay, basit cevapları kendilerini rahatsız ediyordu, muhalifini yok sayan insanlardan ya da ortamlardan hoşlanmıyorlardı, bu aşikardı.
Bu iki gösterge biz GENÇ ailesi için güzel işaretlerdi doğrusu. Çünkü biz de inanıyoruz ki genç insan sorusu olan insandır, genç insan hakikatin peşinde bedel ödemeye, çaba çekmeye taliptir. Sorularımız biterse arayış biter, kafa karıştırdığı söylenip üstü örtülen meseleleri cesaretle ele alamazsak, farklı fikirlerin seviyeli bir şekilde konuşulduğu, tartışıldığı iklimleri yok etmek istersek, vehimlere, zanlara, hurafelere teslim oluruz. Herhangi bir konuda söylenilenleri duymazsak, farklı anlayışları görmez ve göstermezsek sığ ve taassup dolu bir dünya inşa etmiş oluruz.
Bu anlayışla, evrim konusunu masaya yatırıyoruz bu ay. Çünkü gençler bu konuyu kâh iman meselesi gibi tartışıyor, kah bilimsel bir başlık olarak konuşuyor, kah ucu acaba nereye çıkacak diye merak ediyor. Bu hassas konuyu özenle ele aldık, neler konuşulmuş, karşıt görüşler neler, uzmanlar neler söylüyor, masaya yatırdık. “Ne gerek vardı?” diyenler, “kafaları karıştırmayın” diyenler olacaktır muhakkak, lakin biz tercihimizi “sorusu olan, merak duygusunu kaybetmemiş, meseleleri geniş bakış açılarıyla ele alma cesareti taşıyan, farklı fikirlerden korkmayan, zor konuları seven, hakikati taassupsuz arayan” gençlerden yana kullandık. Bizimki de bir tarz meselesi sonuçta, iman meselesi değil.
Eylül ayında görüşmek üzere. Muhabbetle kalınız...
SORDUK ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR
GENÇ Kamplar Sizleri Bekliyor
Gençliğe, Kültüre, Eğitime Yatırımdır GENÇ (Betül Soysal Bozdoğan)
Adam Gibi GENÇ (Serdar Eryılmaz)
Gençleri Olgunlaştırıyorsunuz (Ömer Erdem Koçak)
TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZGENÇ
Haber Başlıkları Şöyle:
- Gençliğin Başına Sporcu Bakan
- Nihayet: Özel Yurtlarda Yeni Dönem Başlıyor
- Harç Parası Bulamayan Gençlerden 6 Bin TL Burs Veren Üniversitelere
- “Dünya Bizi Bekliyor” Seferlerine Devam!
Ne Var Ne Yok?
- Kurban Bayramı 1 Eylül’de
- Bayram Paylaşınca Güzel
- Son 1 Ayda Afetler Korkuttu
DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU
Haber Başlıkları Şöyle:
- Tehlikenin Farkında mıyız? Mescid-i Aksa Elimizden Kayıyor
- Bağımsız Kürdistan ve İsrail
- DAİŞ Yenildi Ama Gölgesi Hâlâ Bölgede
- ABD Kan ve Servet Döktü Kazanan İran Oldu
- Ümmetin Kaybolan Nesilleri
- Katolik Kilisesinin Kirli Yüzü
GENÇ PEYGAMBER DOSTLARI / MEHMET LÜTFİ ARSLAN
Kader Algoritması
Ortadaki oyun dünya üzerindeki insan sayısı kadar başrol oyuncusu olan, dahası bu oyuncuların soyları, sopları ve nesilleri ile de irtibatlı muhteşem ötesi bir algoritmadır. Bu kadar farklı oyunun, aktörün ve iradenin birbiri ile kesişmesi, buluşması ve ayrışması ile ortaya çıkan manzara karşısında bize düşen sadece hayrettir.
DOSYA / MUAZ ERDEM
AKLI FİKRİ YOK SAY ADI EVRİM OLSUN
Milli Eğitim Bakanlığı geçenlerde iki senedir üzerinde çalıştığı müfredat değişikliklerinin bir sonucu olarak lise son sınıf biyoloji kitaplarında yer alan “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesini, “Canlılar ve Çevre” başlıklı bir ünite ile değiştirdi. Olay basına “evrim müfredattan çıkartıldı” başlığı ile yansırken MEB uzmanları yapılan değişikliğin gerekçesini “konunun tartışılabilir ve çocukların anlama kapasitesinin üstünde olması” şeklinde açıkladılar. Yıllardır tartışma konusu olan evrim aslında hep dinin alanını daraltmak ve azaltmak için kullanılan bir ideolojik silah olmuş. Hakikat kaygısı ile değil dini ve dindarın temiz imanını bulandırmak için kullanılmış ve zamanla bir tür kutsal ineğe dönüşmüş. Nereden geldiğimizi hiç ispatlayamayacak insanlar şimdi bizden bilimsellik diyerek kendi gayblarına iman etmemizi istiyorlar. Evrim tartışmaları ile önümüze gelen tuzağa düşmeyeceğiz. Biz nereden geldiğimizi biliyor ama esas önemli sorunun nereye gideceğimiz olduğunu düşünüyoruz. Peygamberlerin, hak dostlarının, salih ve sadıkların bildirdiği yaradılışın huzurlu iklimi dururken bilimsellik diye inanmaya zorlandığımız bilinmezliği pazarlayanlar; zihnimizle alay eden, kalbimize kasteden sefih ve sefillerdir.
- Evrim Karşısında Müslüman Ve Tanrıtanımaz (Doç. Dr Habip Türker - İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü)
B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALABAN
Kimliğimi Kaybettim, Hükümsüzdür
“Gerçeği insanlarla ölçerek değil, insanları gerçekle ölçerek tanı!” Hz. Ali
DOSYA / ALİ CAN
Evrim Teorisi ve Fikirlerin Evrimi
Hayat, Allah’ın sıfatlarındandır. Madde cansız ve ölüdür. Allah yaratma iradesi ile cansız ve ölü maddelerden hayatı çıkarmıştır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Bir şeyi dilediği zaman, O’nun emri o şeye ancak “Ol!” demektir. O da hemen oluverir” (Yasin 82).
PORTRE / YUSUF TEMİZCAN
Bir Osmanlı Kahramanı Zenci Musa
“Eşref Bey’in emir eri Zenci Musa
İsa Peygambere omuzlarını ödünç verir
Ve Peygamber bu sayede göğe tırmanabilir”
Mehmed Akif Ersoy
MANEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL
Bilgi Ne Zaman Körleştirir?
Bilginin cehâlet karanlığını aydınlatan bir ışık değil de kişiye perde oluşu, çoğu zaman az bilmişliğin de bir sonucudur. Hakikat arayıcısına düşen vazife, tevazuyu elden bırakmadan anlamaya odaklanmak, daha iyi bilenlerin yanında bir öğrenci olmaktan çekinmemektir.
GÖNÜL DERÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ
Tekâmül etmiş bir kalp için mikrodan makroya her şey, ilâhî azamet tecellileri ve kudret akışlarının bir ibret ve hikmet sergisi durumunda…
CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI
Kıssadan Hisseler
Mutlu Bir Yuvanın Sırları:
-Kusurları Deşifre Etmeyin!
-Hep Ben Bilirim Demeyin!
-Her Şey Bittiyse Rol Yapın!
Mesnevi’den
- Neyinizi Bölüşemiyorsunuz!
KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK
Eskimeyecek Bir Eser: Kutadgu Bilig
“Gönlünü ve dilini doğru tut!” “Her bakımdan tam zengin olmak istersen, kanaatkâr ol. Böylece kendi nasibini elde etmiş olursun.” “Huzur istersen zahmet ile birlikte gelir. Sevinç istersen kaygı ile birlikte bulunur.” “Menfaat sandalyeye benzer; başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan seni yükseltir.” “Söz ağızda iken sahibinin esiridir, ağızdan çıktıktan sonra sahibi onun esiridir.”
TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL
Kurtuba’da Yükselen Endülüs Medeniyeti
”Ger Endülüs olmasa ziyâdâr, / Kim Avrupa’yı ederdi bidâr / (Eğer Endülüs ışık saçmasaydı, Avrupa’yı bilgisizlik uykusundan kim uyandırırdı?)” / Ziyâ Paşa
“Mağriplilerden çok dostum oldu. Bence İspanya’ya doğru düşünmeyi öğreten onlardır!” (Cervantes)
ENSAR / HATİCE SARI TAN
#Emani
Tam üç gün boyunca karnında ölen bebeğini yabancı bir ülkede olduğunuz için aldıramayıp hayatınızı tehlikeye atmanın nasıl bir şey olduğunu tahayyül edebiliyor musunuz? Ben edemiyordum, ta ki o telefona kadar.
KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL
İstikrar
İstikâmeti bulmak ve bilmek şart. Az da olsa dâimî yapılan ibadetlerin daha efdâl olması da müthiş bir nasihat. Ama istikâmeti bilmek, bulmak da yeterli değil. Onun yolculuğuna istikrarı eklemek, hatta geri sökülmez bir şekilde onun montajını yapmak gerekiyor.
YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ
Ecdadınız Kim?
1848-49 yıllarında Osmanlı’ya sığınan Macar ve Polonyalı mültecileri vermemek için savaşa girmeyi göze aldığımız, Avrupa’nın en güçlü iki devleti Avusturya ve Rusya idi. Sultan Abdülmecid, eğer mülteciler kendilerine teslim edilmezse bize savaş açacaklarını ilan eden bu iki devletin ültimatomlarına şu sözlerle cevap vermişti “Tacımı veririm, tahtımı veririm fakat devletime sığınanları asla geri vermem!”
KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ
Eyvah! Hem Kötü Hem Meşhur Romanlar
Bana çok soruyorlar, “Çocuğum şu yaşta, ne okusun?” diye. Evvela, önceden neler okumuş, hangi kitapları sevmiş onları soruyorum.Fakat asıl sormak istediğim sen ne okuyorsun? Onun beğenmediğin kitaplarını okudun mu, onunla ortak bir noktada buluşabilmek için?
BAGAMOYO / HAŞİM AKIN
Secdenin Doyumsuz Tadı
Abdestlerimizi tazeledik. İkindi namazını yeni imanla tanışmış kardeşlerimizle birlikte kıldık. Onlarla aynı safı ve secdeyi paylaşmak da ayrı bir hazdı doğrusu… Onların hangisi abdest aldı? Nasıl namaz kıldılar? diye de sormayacaksınız biliyorum. Allah için eğilmiş başlar vardı. En unutulmaz secdenin mekânı olarak.
SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ
Mahcup Kalplerden Bir Dağ
İnsan zayıf olduğunda mı suç işler, güçlü olduğunda mı? İnsan kimin zayıfıdır, kimin mazlumudur? Kimin güçlüsü kimin zalimidir? Kitabımıza göre insan önce kendinin zalimi ve kendinin mazlumudur. Yaratılış gayesinin dışına çıktığında kendi kendine zulmeder, kendi canını yakar.
HAYROLA / MEHMET EMİN OKUR
Topic Olmayalım İbnü’l Vakt Olalım
On Esasa On Satır: Vukuf-i Kalbi
Ali ile Babası
OKURSANIZ / YUSUF TEMİZCAN
- Okumadığım Kitaplar
- Marifetnâme’yi Osmanlıcadan Okumak
- Bu Kitaplar GENÇ’ken Okunmalı!
- Mizah Dergiciliğinde Kısır Döngü
- Notlar...
BKZ: EV / MUHAMMET SAMİ YAYLALI
- Çadırdan Eve
- Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Evi
- Afrika’da Evler ve Japon Evleri
- Allah’ın Evlerinden Bir Ev
- Evlerin Önüne Yazılan Türküler
- Evcilik Oyununu Oynamayan Çocuklar Evlenemezler!
- Ev Alma Komşu Al
- Ölüler Evinden Anılar
- Serbest Şiir Gökdelenlerden de Sorumlu
- Evsizler için Minimal Evler Yapabiliriz
- Evim Güzel Evim
- Bizimkiler
- Beytullah Küp Değil
BİLİŞİM / MUHAMMED MURAT TUTAR
Dikkat! Bu Haber İnternetten Alışveriş Yapanlara
Tek Tıkla Yazılımları Yükleyin Ayın Sitesi: “ninite.com”
Tatilde Rotanızı Kaybetmeyin
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
GÖNÜLLÜ HABERLER
- GENÇ Kampa Hazır Olun
- Unutursak Kalbimiz Kurusun
- Geç Kalma, GENÇ Kal!
- Dünya Bizi Bekliyor
- Bir Fikrin Var mı?
- Düzce GENÇ’leşiyor!
- Malatya Seni Bekliyor!
- TİKA ile Tecrübe Paylaşım Programı Başlıyor!
- Konya Beyşehir’de Kamp Var!
- Yetimler Köyüne Gidiyoruz
FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN
Fotoğrafta Işığı Doğru Kullanmak
Halil İbrahim Kurucan siz okuyucularımızın fotoğraflarını değerlendiriyor. Fotoğraf göndermek için: fotograf@gencdergisi.com
YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU
Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor!
GEZİ-YORUM / HANDE BERRA
Lanetli Tılsım
Belkıs’ın Saray’ında birkaç taş duvar, tahtının gölgelendiği on bir sütun yok artık. Hamamdan geriye kalan sadece iki oluk, keçiler otluyor kıyısında. Yüzlerce yıl evvel kölelerin itinayla yerleştirdiği taşın üstünde bir çoban oturuyor...
ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR
10 Soruda Aziz Sancar
23 Ağustos’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Cahit Zarifoğlu’nun kitap setini (13 kitap) hediye ediyoruz.
test@gencdergisi.com
Geçen Sayının Talihlisi: Elif Sena Gelgör
Ağustos ayı röportajlarımız ise şöyle:
Ebubekir Sifil: Bir Müslüman Olarak Evrimi Savunmak Mümkün Değil Konuşan: Esat Mücahit Eskimez
Mehmet Bayrakdar: Ol Dedi Oldu Ama Nasıl Oldu? Konuşan: Ömer Faruk Özbil
Kemal Sayar: Kalbimizle Düşünemiyorsak Düşünemiyoruz Demektir Konuşan: Yusuf Temizcan
Hulud Saka: “Adil Bir Savaş Olsaydı Kendi Ülkemizde Olurduk” Konuşan: Hatice Sarı Tan
Prof. Dr. Kudret Bülbül: İdealist Gençler Kariyerist, Kariyerist Gençler İdealist Değil Konuşan: Abdullah Güner
GENÇ Dergisi`nin ve Tarih Gastesi`nin kapakları aşağıdadır. Eylül ayında görüşmek üzere, afiyette kalınız…
Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com