İslam'da ve Diğer İnançlarda Boşanma Nasıl Olur?
İslam dininde ve diğer dini inançlarda "boşanma" nasıl gerçekleştiriliyor?
DİĞER İNANÇLARDA BOŞANMA
Hıristiyanlığın Katolik mezhebi, evlenen kimselerin bir daha boşanamayacakları esasını kabul etmiştir. Onlar, bunu, “Allâh’ın birleştirdiğini, insan ayırmamalıdır.” sözüne bağlamışlardır.
Bir de bunun tam tersi olarak erkek veya kadın, eşlerden her birine istediği zaman boşanma hakkı veren, bunu her şekilde serbest kılan ya da mahkeme/hâkim kararıyla boşanma hükmü veren sistem veya devletler vardır.
İSLÂM’DA BOŞANMA
İslâm ise, boşanmayı ne haram kılmış, ne keyfî bir şekilde her isteyenin istediği şekilde boşanabileceği bir “serbestlik dâiresinde” bırakmış, ne de sadece hâkim/mahkeme eliyle tarafları boşamıştır. İslâm’da her şeyin bir düzeni, sistemi, mantık ve hikmeti bulunduğu gibi, evlilik ve boşanmanın da bir gâyesi, şekli ve usûlü vardır.
İslâm’da evlilik, “süresiz” olarak ve “ömür boyu devam etmek üzere” yapılır. Belirli süre için yapılan evliliğe (mut’a) İslâm fakîhlerinin büyük çoğunluğu meşrû gözle bakmaz. Ancak evlilik, eşlerden birisinin ölümü veya dinden çıkması (irtidat) ile sona erebileceği gibi boşanma ile de sona erebilir.
Kaynak: Melike Şahin, Şebnem Dergisi, 129. Sayı, Kasım 2015