İslam’ı Canlı Kılan Ödevler
İslâm’ın teaddîsini / dinamizmini sağlayan başlıca vecîbeler.
İslâm, sürekli artan bir hareket, faaliyet ve gayret içinde bulunmayı telkin eden bir dindir. Bazı Uzak Doğu din ve felsefeleri gibi, dünyadan el çekmek, atâlet, pasiflik ve miskinlik dîni değildir.
İSLAM’IN CANLI OLMASINI SAĞLAYAN ÖDEVLER
Zira İslâm’da;
- Islah ve îmar gâyesi vardır.
- Zulme mânî olmak, bâtılı, şerri, haksızlığı, hayâsızlık ve fenâlığı bertaraf edip hakkı, adâleti, güzel ahlâk ve fazîleti hâkim kılma gâyesi vardır.
- Hidâyet mahrumlarına İslâm’ı tebliğ etme, Müslüman olmuş fakat gaflet içinde yaşayanları irşâd ederek takvâ ile donatma hedefleri vardır.
- Fakir, yoksul, yolda kalmış, yetim, dul gibi yardıma muhtaç kesimlere ulaşma ve onları âbâd etme gâyesi vardır.
Bu gâyelerin gerçekleştirilmesinde, her ferde mes’ûliyet yüklenir. Emr-i bi’l-mâruf ve nehy-i ani’l-münker, cihad, i‘lâ-yı kelimetullah ve infak gibi içtimâî vazifeler, İslâm’ın teaddîsini / dinamizmini sağlayan başlıca vecîbelerdir.
Bu vazifeleri, Peygamber Efendimiz’den alan sahâbe, çok kısa bir müddet içinde doğuda Çin ve Semerkand’a, batıda Kayrevan’a, Atlas Okyanusu’na ve Endülüs’e, güneyde Afrika’nın içlerine, kuzeyde de Anadolu ve Kafkaslara kadar İslâm’ı yaymışlardır.
İslâm gittiği her yere barış, huzur ve adâlet götürmüştür. Dünya tarihinde kalıcı olmak şartıyla, böylesine hızlı, geniş ve büyük bir fütuhâtın emsâli yoktur.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkür Ufku, Erkam Yayınları
YORUMLAR