İslami Parti 'terör Örgütü' İlan Edilerek Kapatıldı

Tacikistan İslami Uyanış Partisi'nin (İUP) "terör örgütü" ilan edilerek kapatıldığı bildirildi.

Tacikistan resmi ajansı Haver’in haberine göre, İUP, Tacikistan Yüksek Mahkemesi tarafından terör örgütü ilan edilerek faaliyetleri yasaklandı.

Mahkemenin, hakkında kapatma kararı verdiği İUP'ye ait yayın organlarını da yasakladığı ve partiye ilişkin her türlü yazılı ve görsel yayını da yasa dışı ilan ettiği belirtildi.

 İUP ve üyelerinin, suç örgütü kurmak, yasal olmayan yollar ve mezhebi çekişmeler ile ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçlandığı ifade edildi.

PARTİ YÖNETİCİLERİ GÖZALTINA ALINDI

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'de 4 Eylül'de silahlı bir grup, İçişleri Bakanlığı birimlerine saldırarak çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirmişti. Daha sonra ele geçirdiği silahlarla başkente 20 kilometre uzaklıktaki Vahdet şehrine giden grup, burada da saldırılar düzenlemişti. Resmi açıklamalara göre 8 polisin hayatını kaybettiği saldırılarda, 9 saldırgan da öldürülmüştü. Tacik basını ise olaylardaki can kaybının 33 olduğunu ileri sürmüştü.

Tacik güvenlik birimleri, saldırganların, Savunma Bakanı Yardımcısı Abdulhalim Nazarzade’den emir aldığını duyurmuş, bunun üzerine de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Nazarzade’yi görevden almıştı.

İçişleri Bakanlığı da yayımladığı açıklamada, Nazarzade’nin Tacikistan İslami Hareket Partisi ile bağlantılı olduğunu iddia etmişti. İUP’den yapılan açıklamada ise Nazarzade’nin partiyle ilişkisinin olmadığı savunulmuştu.

İUP'nin Başkan Yardımcısı Seyyid Ömer Hüseyni'nin de aralarında olduğu parti yöneticilerinden 13 kişi, 16 Eylül'de eski Savunma Bakanı Yardımcısı Nazarzade ile işbirliği yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Nazarzade'nin de 16 Eylül'de Tacikistan güvenlik güçlerinin, Vahdet kentine 110 kilometre uzaklıktaki dağlık Ramid bölgesinde düzenlediği operasyonla ölü geçirildiği bildirilmişti.

ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK MUHALİF PARTİ İSLAMİ UYANIŞ PARTİSİ

Ülkedeki en büyük muhalefet partisi sayılan İslami Uyanış Partisi, Orta Asya ülkelerinin parlamentoda temsil edilen tek İslami partisi konumunda bulunuyor. 26 Ekim 1991'de temelleri atılan parti, Tacikistan'da 1992-1997 arasında yaşanan iç savaş süresince Cumhurbaşkanı İmamali Rahman hükümetine karşı mücadele eden Birleşik Tacik Muhalefetinin başını çekmişti. İUP, 1997’de hükümet ve muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra Tacikistan’da resmi olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonra parlamento seçimlerine aktif olarak katılan İUP, girdiği her seçimde oy oranını artırdı.

 Parti yetkililerin iddialarına göre, İUP, Mart 2015'te yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 40'ın üstünde oy almasına rağmen, resmi oy oranı yüzde 1,3 olarak açıklandı. İddialara göre, partinin hükümetin beklentisinin üstünde oy almasından sonra hükümet tarafından parti ve üyelerine yönelik baskılar arttı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.