
İslam’ı Yaşamak İçin Tasavvuf Şart mı?
Tasavvufsuz olmaz mı? Kendi başına bir gayretin içinde olmak yeterli mi, yoksa ehl-i sünnet bir yola intisâb etmek gerekli mi?
Bir tasavvuf yoluna, yani mânevî terbiye mektebine intisâb etmeden de İslâmî yaşayış olur, fakat daha zor olur.
Meselâ şu an bulunduğumuz yerden, Ankara’nın herhangi bir kazâsına yürüyerek de gidebilirsiniz, bisikletle de gidebilirsiniz, arabayla da gidebilirsiniz. Bir, denizde yüzerek ilerlemek vardır, kayıkla gitmek vardır, bir de gemiyle yol almak vardır. Bunların hepsinde gâye aynı noktaya ulaşmak olsa da, takdir edersiniz ki bu yolculukların keyfiyetleri arasında muazzam farklar vardır.
İSLAM'I YAŞAMAK İÇİN TASAVVUF YOLUNA GİRMEK ŞART MI?
Ehl-i sünnet bir tasavvuf yoluna intisâb etmek, mânevî yolculuğu daha kolay ve emniyetli hâle getirir.
Mürşid-i kâmiller, seyr u sülûkte, yani mânevî tekâmül yolculuğunda karşılaşılması muhtemel müşküllere dâir alınacak tedbirleri bilen, o yolun sâlimen katedilmesi için âdeta kılavuzluk hizmeti veren şahıslar mesâbesindedir.
Meselâ sizler bir üniversite bitirmeden öğretmen olabilir misiniz? Liyâkatli bir öğretmenlik için nasıl ki ehil hocaların gözetiminde planlı-programlı, ciddî bir eğitim şart ise, makbul bir kulluk için de mânevî terbiyeyi ehil kimselerin gözetiminde almak, son derece mühimdir.
Nasıl ki fıkıh, hadis, tefsir, bir hocadan tahsil edilirse, tasavvuf da ehlinden alınmalıdır. Sırf kitaplardan okumakla her insan belli bir mâlumat edinir ama, bu, bir tıp kitabı okumakla ameliyata girmeye benzer. Hiçbir doktor kendi kendini ameliyat edemez. Hiçbir hâkim, kendi dâvâsına kendisi bakamaz.
Bunun gibi, bir müʼminin de, mânevî noksanlıklarını doğru bir şekilde teşhis ve tedavi ederek rûhen tekâmül edebilmek için, istikâmet ehli ve irşâda ehil kimselerin rehberliği altında, sâlih ve sâdık din kardeşlerinin refâkatinde, daha huzurlu bir şekilde mesafe katedeceği muhakkaktır.
Nitekim tarihimizde dergâhlar bu rehberlik hizmetini îfâ etmişler, fert ve toplum için âdeta bir mânevî rehabilite merkezi olmuşlardır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Rahmet Toplumu Hayırlı Gençlik 2, Erkam Yayınları
YORUMLAR