İslam’ı Yaşamayan Eşten Ayrılmak Caiz midir?

Bir kadın; içki, kumar, zina gibi alışkanlıkları olan ve farzları yerine getirmeyen kocasına karşı nasıl davranmalıdır? Bir erkek de içki ve kumarı olan, örtünmeğe gerek duymayan karısına karşı ne gibi önlemlere başvurabilir?

İslâm evlenecek mü’min erkekle kadında dikkat edilmesi gereken nitelikleri belirlemiştir. Önce iki tarafın da mü’min olması gerekir. Yine erkek mü’min olmak şartıyla kadının ehl-i kitaptan olması da mümkün ve caizdir.

EVLENİLECEK KADINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Hadiste kadında aranan nitelikler şöyle belirlenmiştir: «Kadın dört şey için nikâh edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç ki, elin bereket bulsun.»[1] Ahlâk güzelliği ve dindarlık erkekte de aranır. Evlilikten önce bu konuda gösterilecek titizlik sonradan çıkabilecek anlaşmazlıklara büyük ölçüde engel olur.

Sözünü ettiğimiz niteliklere dikkat edilmemesi veya erkeğin ya da kadının sonradan durumunu değiştirmesi sonucunda haramları işlemeye başlaması halinde diğer eşin ona sürekli olarak irşad ve uyarı görevi başlar. Erkeğin haramları varsa kadın dille uyarır ve tepkisini belli eder. Eşlerden birisinin dine ait kesin emir ve yasakları inkâr etmesi veya bunları küçümsemesi durumunda İslâm’ın sınırları dışına çıkmış olacağı için evliliğin devamına imkân kalmaz. Ancak îman yenileme sonunda yeni bir nikâhla evlilik sürdürülebilir.

Diğer yandan karı veya koca İslâm’a inandığı halde kendisini haramlardan koruyamıyorsa günahkâr mü’min sayılır. Bu takdirde böyle bir eşle evlilik hayatı sürdürülebilir.

Eksikleri olan eş iyi insanlarla ve güzel bir sosyal çevre ile ilişki içinde olur ve yararlı dinî eserleri okumaya çalışırsa kendisini her zaman ıslah etmesi mümkündür. Bu yüzden önceki eksiklerden dolayı onu boşamak gerekmez.[2]

Diğer yandan evin içinde kadının kötü yaşayışı çocuklara geçmeye ve onların ahlâkını da bozmaya başlar, onları İslâm terbiyesinden uzaklaştırırsa, çocukların kurtulması için böyle bir kadından uzaklaşmak daha uygun olur.

KADIN EVLİLİK AKDİ SIRASINDA BOŞAMA YETKİSİ ALABİLİR

Kadın, çocukların, babalarının kötü fiîl ve davranışlarından etkilenmemesi için gerekli tedbirleri almaya çalışır. Kocasının zulme varan davranışları olursa kadının her zaman İslâm mahkemesine başvurma hakkı bulunur. Evliliğin yürümeyeceği kanaatinde olursa hakeme başvurma yoluyla veya bir bedel karşılığında (muhâlea yoluyla) evliliği sona erdirmeye çalışır. Ancak bu gibi durumlarda kadının haksızlığa uğramaması için daha önceden evlilik sırasında erkekten boşama yetkisi (tefvîz-i talak) alması uygun olur. Böylece kadın da gerekli gördüğü zaman evliliğe son verme yetkisini elde etmiş bulunur.

Dipnotlar:

[1]. Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvûd, Nikâh, 2; Nesâî, Nikâh, 13. [2]. el-Fetâvâ’l-Hindiyye, V, 372.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

ŞARTLI BOŞAMA NEDİR, NASIL OLUR?

Şartlı Boşama Nedir, Nasıl Olur?

İSLAM’DA EVLİLİĞİ SONA ERDİREN DURUMLAR

İslam’da Evliliği Sona Erdiren Durumlar

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.