İslam’ın İki Temel Kaynağı Nedir?

İSLAM

İslam dininin iki temel kaynağı nedir? Sahabenin kendine rehber edindiği İslam’ın iki temel kaynağı...

Ashâb-ı kirâmın, bunun gibi fazîlet dolu hâlleri, hiç şüphesiz onların Allah ve Rasûl’üne büyük bir muhabbetle teslîmiyet içinde bulunmalarının ve bu sâyede de dünya ve âhirete âit kâr ve zararı lâyıkıyla takdir edebilmelerinin bir neticesiydi. Zira Allah -celle celâlühû-, Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Sünnet’ine tâbî olarak O’nu örnek almayı, rızâsını ve muhabbetini kazanmaya vesîle kılmıştır.

İSLAM DİNİNİN İKİ TEMEL KAYNAĞI

Bundan dolayıdır ki İslâm dîninde en esaslı iki mercî;

  1. “Allâh’ın Kitâbı ve
  2. Rasûlullâh’ın Sünneti”dir.

Bir insan, Kur’ân-ı Kerîm’e ve Sünnet-i Seniyye’ye tâbî olmadan, Rasûlullâh’ın örnek hayatıyla istikâmetlenmeden kâmil bir mü’min olamaz, ebedî kurtuluşa kavuşamaz. Ashâbın Kur’ân ve Sünnet muhtevâsında yaşama hassâsiyetini ifâde eden şu misâl de bizlere ne güzîde bir saâdet yolu sergilemektedir:

Kadı Şurayh Hazretleri, Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’a mektup yazarak dâvâlarda nasıl hüküm vermesi gerektiği hakkında sordu. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-, ona bu husustaki takvâ metodunu şöyle ifâde buyurdu:

“Halka, Allâh’ın Kitâbı’nda olanlarla hükmet. Eğer onda bulamazsan Allah Rasûlü’nün Sünnet’i ile hükmet. Allâh’ın Kitâbı ve Rasûl’ünün Sünnet’inde de bulamazsan sâlihlerin verdiği hükümlerle hükmet. Sâlihlerin verdiği hükümler arasında da yoksa, istersen devam et, hükmünü ver, istersen geri dur. Geri durup hüküm vermemenin, senin için daha hayırlı olduğu kanaatindeyim, vesselâm.” (Nesâî, Kudât, 11/3)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Saadet Damlaları, Erkam Yayınları