İslam'ın Yeri Neresi?
Avrupa yüzyıllardır İslam’dan faydalanıyor, çoğunlukla da onay almadan ve karşılığında hiçbir sey vermeden. Simdi, Doğu Batı Arasında İslâm’m yayımlanmasıyla İslam’a borcunu ödemeye başladı. Müslüman Bilge Düşünür Aliya İzzetbegoviç'in Doğu Batı Arasında İslâm kitabı Klasik Yayınları'nın yeni çevirisyle okuyucuyla buluştu.
"Çağdaş dünya, uzun zamandır süregelen ve sonu kestirilemeyen kesif bir ideolojik çatışmanın sahnesidir. Hepimiz bir şekilde bu çatışmalarla yüz yüzeyiz. Bu mücadele İçinde acaba İslâm’ın yeri neresidir? Bugünkü dünyayı şekillendiren süreçlerdeki rolü nedir? Doğu Batı Arasında İslâm tüm bu konuları geniş bir entelektüel ufuk içinde ele alıp cevaplandırmaya çalışıyor.
İnsanın yolculuğunun ilham ve hayret verici bir seklide bütünleştirilmiş bir analizi. Gücünün etki alanı, İslam'ın evrenselliğine ve güzelliğine canlandırıcı bir anlam veriyor." Robin Woodsworth Carisen
Avrupa yüzyıllardır İslam’dan faydalanıyor, çoğunlukla da onay almadan ve karşılığında hiçbir sey vermeden. Simdi, Doğu Batı Arasında İslâm’m yayımlanmasıyla İslam’a borcunu ödemeye başladı.
İki bölümden ibaret olan kitabın birinci bölümünde, din, en geniş manasında konu ediniliyor. İkinci bölümse, İslâm’a, daha doğrusu İslâm’ın bir yönünü ifade eden iki kutupluluğa tahsis ediliyor.
Bu kitap teoloji değildir; yazarı da teolog değildir. Bu bakımdan kitap, doğrusu aranırsa, İslâm’ı bugünkü neslin konuştuğu ve anladığı dile “tercüme” teşebbüsüdür. Bu husus bazı hata ve noksanlıklarını izah edebilir; çünkü “kusursuz tercüme” yoktur.
"Rasyonel, fakat duygulara hakaret etmiyor, bedeni kötülemeden ruhu yüceltiyor. Ancak onu bir sınır tası olarak ayrı tutan şey, tüm soylu fikirlerin doğasında bulunan bir tarzda ifade edilen doğaüstü bilgeliğidir. Şüphesiz, onun çağrısı zamanının ötesine geçecek, çünkü hayatı içine alıyor; ve hayattan daha mükemmel bir mevzu yok." Tariq Quraishi
"Aliya İzzetbegovic kendi rotasını çiziyor; cüretkâr ama büyüleyici." S. Balic
"Bir başyapıt; zaman, içindekileri teyit edecek." Prof. İsmail R. Al-Faruqi
Doğu Batı Arasında İslam, Aliya İzzetbegoviç, Tercüme: Salih Şaban, 368 sayfa, Klasik Yayınları
ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?
1925 yılında Bosna Hersek’in Bosanski Samac ilinde doğdu. Babaannesi Üsküdarlı bir Türk kızıdır. İki yaşında iken ailesiyle birlikte, hayatının en önemli kısmının geçeceği Saraybosna’ya taşındı. Saraybosna’da hukuk eğitimi gördü ve avukat olarak çalıştı.
Genç yaşından itibaren İslâmî çalışmalara ve Müslümanların sorunlarına ilgi gösterdi. Genç Müslümanlar Örgütü’ne üye olduğu gerekçesiyle 1946 yılında üç yıl hapse mahkûm edildi. Kendini entelektüel çalışmalara verdi. İslâm Deklarasyonu’nu yayınladı. 1983 yılında düşüncelerinden dolayı 14 yıl hapse mahkûm oldu. Cezasının 5 yılını hapiste geçirdi. Yugoslavya’nın dağılma sürecine girdiği dönemde Demokratik Eylem Partisi’ni (SDA) kurdu ve genel başkanı seçildi.
Komünist yönetimin çökmesiyle birlikte yapılan ilk serbest seçimlerde Bosna Hersek Federal Cumhuriyeti Devlet Başkanı seçildi. Sırp ve Hırvat güçlere karşı yürütülen bağımsızlık savaşına liderlik yaptı. 1995’te savaşa son veren Dayton Anlaşması’nı imzaladı. 1996 yılında yapılan seçimlerde üçlü başkanlık konseyine seçildi. Uluslararası gücün baskılarına karşı çıkan ve 2000 yılında sağlık nedenlerini gerekçe göstererek başkanlık görevinden istifa eden İzzetbegoviç 19 Ekim 2003’te dâr-ı bekâya irtihâl eyledi.
Aliya İzzetbegoviç entelektüel, eylem adamı, siyasetçi, özgürlük savaşçısı ve düşünür kimliği ile halkına öncülük etmiş bir isimdir. Bu özellikleriyle İslam dünyasında yeni bir lider tipinin öncüsü sayılmaktadır.
İzzetbegoviç’in, elinizdeki çalışması dışında Tarihe Tanıklığım (Klasik, 2003), Konuşmalar (Klasik, 2003) ve Özgürlüğe Kaçışım (Klasik, 2005) isimli eserleri dilimize kazandırılmıştır.
YORUMLAR