İslamofobi İçeren Oyunları İhbar Hattı

Dijital oyunlardaki İslamofobik unsurların önüne geçilmesi için  çalışma başlatan Gençlik ve Spor Bakanlığı bu kapsamda kurdukları internet sitesinde İslamofobi içerikli oyunlar teşhir edilecek ve site üzerinden ihbar edilebilecek.

İslamofobik unsurlar içeren dijital oyunlara yönelik başlattıkları çalışmaları anlatan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, oyunlarda İslam dinine yapılan çirkin algıya dikkat çekti:

Dijital oyun endüstrisinin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 8,1'e ulaştığını aktaran Kılıç, "Şu anda bildiğim kadarıyla dünyada 1,5 milyar dijital oyuncu var. Ülkemizde ise toplam dijital oyuncu sayısı 22 milyon civarında. Bu kişiler günde 39 milyon saatini oyun başında geçiriyor. Bu her bir kişinin oyun başında harcadığı zamanın üst üste eklenmesi ile oluşan bir sonuç." dedi.

OYUNLARDAKİ BÜYÜK OYUN: İSLAM'A YÖNELİK ÇİRKİN ALGI

İslamofobik birçok unsurun popüler oyunlarda yer aldığını gördüklerini dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:

"Kutsal kitabımız ve kutsal mekanlarımızın, korku ve şiddet algısıyla bu oyunların içerisindeki görsellere profesyonelce yerleştirildiğini tespit ettik. Bu oyunlarda inançlarımızla, değerlerimizle ilgili öylesine içerikler var ki çok ürpertici ve üzücü. Şiddet, terörizm ve İslamofobi, genç bedenlere dijital oyunlar ile empoze ediliyor ve evlatlarımızın bilinçaltına ince ince dokunarak yüce dinimize yönelik çirkin bir algı oluşturulmak isteniyor."

İSLAMOFOBİK OYUNLARI İHBAR HATTI

Bunun üzerine bir internet sitesi kurarak hemen İslamofobi ile mücadele başlattıklarını bildiren Kılıç, "Açtığımız www.oyunlardaislamofobi.com internet sitesinde bu oyunları teşhir ediyoruz. Bu web sitesinin sonunda bir ihbar hattıda kurduk. 'İhbar et' butonu ile oyunlardaki İslamofobi içeriklerinin paydaşlar tarafından bize bildirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Oyunlarda İslamofobi unsurlarını kullanan firmalarla iletişime geçeceklerini ve uyarılarda bulunacaklarını dile getiren Kılıç, firmaların uyarıları önemseyeceklerine ve gereken adımları atacaklarına inandığını belirtti.

Sorunun çözümü için tüm paydaşların yer aldığı ve iki gün sürecek bir çalıştay yapmayı planladıklarını aktaran Kılıç, çalıştaya akademisyenler, oyun üreticileri ve dağıtımcıları, ebeveynler, psikologlar, pedagoglar, sivil toplum kuruluşları, vakıflar, düşünce kuruluşları, kamu kurumları ile oyun severlerin katılacağını bildirdi.

Kaynak: AA

İSLAMOFOBİ İÇEREN OYUNLAR

islamofobi_iceren_oyunlar

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Sanırım pubg mobile da İslamiyet düşmanlığı yapıyo

    • ALLAH yazınca sansür koyuya sanırm

    free fıre diye bi oyun var savaş oynudur orada hz ADEM ve hz HAVVA nı öldüre biliyorsun

    Robpox adlı oyunda konuşma balonuna "selamunaleykum" yazınca sansürlüyor ve konuşma banına kadar gide biliyor

    • Roblox olacaktı pardon

    • Dostum Robloxta knouşma banı diye birşey yok neden uyduruyorsun ve sansürlenmesinin nedeni 13 yaşından küçükler böyle chate fuck muck yazmasın diye 13 yaşının üstünde ol selamınaleyküm mümin kardeşim yaz gene sansürlenmez lütfen oyunu öğerde öyle yorum yok konuşma banı diye bişede yok

    Growtopia İsimli oyunda Herhangi Bir dünyaya girince Topraklar var onları kırınca En Altta NO İSLAM yazıyor dikkatli bakin ! (DÜNYANIN EN ALTINDAN SAĞINA GİDİN EN ALT GRİ BLOĞA BAKIN EN SAĞDAKINA ONDA NO ISLAM YAZIYOR.)

    • teşekkür ederim

    • free fıre isimli bir oyun var 50 kişilik hayatta kalma yani batlle royale oynudur orada hz ADEM ve hz HAVVA adlı karakterler var ve oyunda hemin insanları hayatta kalmak için öldürüyosun

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.