İslamofobik Nefret Suçları Artıyor
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Doç. Dr. Bülent Şenay, Avrupa’da göçmen akınına ilişkin olarak ırkçı ve İslamofobik nefret söylemi ve suçlarının artmaya başladığını bildirdi.
Şenay, dünyanın en büyük bölgesel güvenlik kuruluşu AGİT'in 2016 yılı Dönem Başkanlığını yürüten Almanya ile 57 katılımcı devlet tarafından AGİT Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanmasının ardından, yeni görevini, Avrupa'da nefret söylemi ve İslamofobi ile mücadelede atılacak adımları AA muhabirine değerlendirdi.
AGİT İnanç Özgürlüğü Danışma Kurulu Üyeliği görevi de devam eden Şenay, yeni görevine başlamasının ardından, önceki gün Viyana'da AGİT Üye Ülkeleri Daimi Temsilcilikleri ve Avrupa'daki Müslüman sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı "Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadelede Bütüncül Yaklaşım" başlıklı toplantıya katıldığını söyledi.
Söz konusu toplantının açılış konuşmasında Suriye krizi nedeniyle Avrupa’ya yönelen göçmen akınına ve Avrupa ülkelerindeki Müslümanların yaşadığı sıkıntılara dikkati çektiğini ifade eden Şenay, "Avrupa'ya yönelik son mülteci akınıyla ilişkili olarak ırkçı ve İslamofobik nefret söylem ve suçları artıyor. Toplantıda, bu sorunun çözümü için çok boyutlu çalışmalar yapılması gerektiği konusunda mutabık kalındı” dedi.
AVRUPALI MÜSLÜMANLAR ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR
Toplantıda, Avrupa'daki Müslümanların yaşadığı sıkıntıları da dile getirdiğini anlatan Şenay, “Müslüman varlığının güvenlikçi politikalarla entegre edilmesi mümkün değil. Müslümanların Avrupa toplumundaki varlığının çok kültürlü ve çoğulcu toplum çerçevesinde ele alınması, özellikle hukuk, eğitim ve kamu politikalarının ötekileştirmeyi engelleyen bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladım” diye konuştu.
İslamofobinin hukuken nefret suçu olarak tanınmasının gerektiğini de kaydeden Şenay, “Toplantının kapanış konuşmasında da Avrupa'da Müslümanların, Avrupa'nın geleceğinin inşasında vazgeçilmez bir unsur olduğunu, Avrupa'nın geleceğinin birlikte inşa edileceğini ifade ettik” dedi.
Kaynak: AA
YORUMLAR