İsra Suresinin 32. Ayeti Ne Anlatıyor?
İsra suresinin 32. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Toplumu helake sürükleyen günah: zinayı bildiren âyet; İsra suresinin 32. ayetinin Arapçası, meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
İsra suresinin 32. ayetinde şöyle buyrulur:
İsra Suresi 32. Ayet Arapça:
وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنٰٓى اِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةًۜ وَسَٓاءَ سَب۪يلًا
İsra Suresi 32. Ayet Meali:
Zinaya yaklaşmayın! Çünkü o hayâsızlıktır, çok kötü bir yoldur. (İsrâ, 17/32)
TOPLUMU HELAKE SÜRÜKLEYEN BİR GÜNAH
Bilgi:
İslam’ın koruma altına aldığı beş temel değerden biri nesildir. Nesli muhafaza ancak evlilik hayatının korunması ve gayrimeşru ilişkilerin önlenmesiyle gerçekleşir. Bu nedenle zina, şiddetli bir şekilde yasaklanmıştır. Zina sadece tarafları ilgilendiren şahsî bir günah değil, bütün toplumu ilgilendiren, ahlaksızlığın yaygınlaşmasına neden olan bir günahtır. Zinaya yaklaştıran işleri yapan kişinin bu günaha düşmesi an meselesi olduğundan, zinaya götürecek her yol da yasaklanmıştır. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, harama bakmayı gözün zinası, haram olanı tutmayı elin zinası, haram olan şeyi dinlemeyi de kulağın zinası olarak nitelemiştir.
Mesaj:
Zina, insandaki iffet ve namus duygusunu gideren en büyük günahlardandır.
Kelime Dağarcığı:
Zina: Evlilik dışı cinsel ilişki.
Fâhişe: Çirkin, kötü; hayâsızlık, utanmazlık; utanma ve edep duygusundan uzak ve ahlaka aykırı davranış.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
İsra Suresi 32. Ayet Tefsiri:
- Zinâya yaklaşmayın. Çünkü o, çirkinliği apaçık bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.
Âyette “zina etmeyin” değil de “zinaya yaklaşmayın” buyrulmasında dikkat çeken çok mühim incelikler vardır. Bu, zinayla birlikte zinaya götürme tehlikesi bulunan her türlü niyet, söz, fiil ve davranışları da yasaklamakta, bunlardan uzak durmayı istemektedir. Buna göre Müslümanlar, fert ve toplum olarak, zinayı önleyici, ona sevkeden sebep ve vasıtaları ortadan kaldırıcı düzenlemeler yapmalı; zinanın işlenmeyeceği temiz bir çevre oluşturmak için gerekli terbiyevî ve hukukî çalışmaları gerçekleştirip bunları kararlı bir şekilde tatbik etmelidirler.
Nitekim İslâm, toplumda zinayı engellemek için zina ve zina iftirası suçlarına bir kısım cezalar öngörmüş, örtünmeyle ilgili düzenlemeler yapmış, müstehcen neşriyatı ve fuhşu şiddetle yasaklamış, sarhoş edici içkilerin içilmesini de haram kılmıştır. Zinaya teşvik eden müzik, oyun, reklam ve resimleri de menetmiştir. Bununla birlikte evliliği kolaylaştırıcı, teşvik edici kaideler koymuş ve böylece zinayı tamamen kaldırmayı hedeflemiştir.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com