İsra Suresinin 9. Ayeti Ne Anlatıyor?
İsra suresinin 9. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Kur’an’ın işlevini anlatan âyet; İsra suresinin 9. ayetinin Arapçası, meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
Kur’an’da şöyle buyrulur:
اِنَّ هٰذَا الْقُرْاٰنَ يَهْد۪ي لِلَّت۪ي هِيَ اَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِن۪ينَ الَّذ۪ينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ اَنَّ لَهُمْ اَجْرًا كَب۪يرًاۙ
Kuşkusuz bu Kur’an en doğru olana iletir; dünya ve ahiret için yararlı işler yapan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler. (İsrâ, 17/9)
HİDAYET REHBERİ KUR’AN
Bilgi:
Kur’an’ın asıl işlevi, insanlık için bir rehber olması, en doğru olana götürmesidir. En doğru olan ise öncelikle İslam dini, yani onun temel öğretisi olan doğru itikad ve güzel ameldir. Allah -celle celâlühû-, bu ikisini gerçekleştirene büyük bir mükâfat vereceğini va’detmektedir. Bu nedenle Kur’an aynı zamanda bu büyük ecri kazanmaya vesiledir. Ancak Kur’an’ın doğru yola iletmesi için peşin fikirli olmamak, saf ve duru bir zihinle Kur’an’ı okumak gerekir. Kur’an’a ön yargısız bir şekilde yaklaşan insan mutlaka doğru yolu bulur.
Mesaj:
Allah’ın mesajını görmezden gelenlerin doğru yola ulaşması mümkün değildir.
Kelime Dağarcığı:
Amel-i sâlih: Yararlı iş; imanın gereği olarak ihlas ve iyi niyetle yapılan, Kur’an ve sünnete uygun olan her türlü söz, fiil ve davranış.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
- Hiç şüphesiz bu Kur’an, insanları her hususta en doğru yola, en sağlam ve en isabetli tutuma iletir. Sâlih ameller yapan mü’minlere, kendilerini çok büyük bir mükâfatın beklediğini müjdeler.
- Âhirete inanmayanlar için ise, can yakıcı bir azap hazırladığımızı haber verir.
Kur’ân-ı Kerîm’in gösterdiği, rehberlik yaptığı “en doğru, en mutedil, en güzel yol”, hayatı bütün yönleriyle tanzîm eden ve müdâhale edip en iyiye yönlendirmediği hiçbir boşluk alan bırakmayan itikat, ibâdet, ahlâk ve muamelâtıyla İslâm dinidir. Kur’ân-ı Kerîm, İslâm dinine girip, iman ve ameliyle onun muhtevasında müslümanca bir hayat yaşayanlara dünyada huzur ve mutluluk, âhirette çok büyük mükâfatlar müjdelemektedir. Hak katında tek makbul din olan İslâm’ı bir bütün olarak kabul etmeyen, özellikle onun iman esaslarını, bunlar içinde de dünya hayatını anlamlı kılan en mühim itikâdî esaslardan biri olan “âhirete iman”ı reddeden kâfirlere pek elemli bir azabın hazırlandığını haber vererek onları bu büyük yanlıştan döndürmek ister.
Hak dostlarından Süfyân-ı Sevrî’nin Kur’an’ın rehberliği ile ilgili şu tespit ve niyâzı pek güzeldir:
“İlâhî! Hayvanları çoban güder ve onları yanlış yola sapmaktan korur; çekip çevirir. Benim hâlim ne olacak? Kitâbın önümde… Ama kendimi ona veremiyorum. Bu yüzden o beni, boş arzularımdan çekip alamıyor.” (Velîler Ansiklopedisi, I, 155)
Bunun sebebi, insanın taşıdığı bir kısım zaafiyetlerdir. Acelecilik bunun başında gelir.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com
YORUMLAR