İsraf Etmedi Daha Çok Kazandı
Siirt'te bir ekmek fırını işletmecisi, yıllık ortalama 50 ton odun yakılan fırında geliştirdiği düzenekle çöpe atılan fıstık kabuklarının geri dönüşümünü sağlayarak, yakacak olarak kullanıyor. Bu şekilde odun yakmayarak hem doğaya zarar vermemiş oluyor hem de çöpe atılan fıstık kabuklarını kullanarak geri dönüşümü sağlayıp ekmeğin lezzetine lezzet katıyor.
Eruh ilçesindeki bir ekmek fırınında, yakacak olarak odun yerine Siirt fıstığının kabuğu tercih ediliyor. İlçede uzun yıllardır fırın işletmeciliği yapan Necmettin Baytekin, yıllık ortalama 50 ton odun yakılan fırında geliştirdiği düzenekle çöpe atılan fıstık kabuklarının geri dönüşümünü sağlayıp yakacak olarak fıstık kabuğu kullanıyor.
Baytekin, oduna göre daha ekonomik olan fıstık kabukları sayesinde pişirilen ekmeğin daha lezzetli olduğunu söyledi.
Eruh'ta uzun yıllardır ekmek fırını işlettiğini, son 5 yıldır kullandığı düzenekle odun yerine fıstık kabuğu yaktığını belirtti.
Bölgede kendine has özelliğiyle de kaliteli fıstık yetiştirildiğine dikkati çeken Baytekin, "Siirt'te yetişen fıstığın ayırt edici birçok özelliği var. Taneleri büyük, kabuğu kalın, yağ oranı çok fazla, lezzet anlamında diğer fıstıklara nazaran daha üstün özelliklere sahip. Biz de daha önce çok fazla odun yaktığımız için girdiğimiz arayışta çöpe atılan fıstık kabuklarını değerlendirmeye karar verdik." diye konuştu.
Fıstık kabuğunun meşe odunu gibi yandığını dile getiren Baytekin, fıstığın tadının da ekmeğe geçtiğini, vatandaşların pişirilen ekmekleri çok beğendiğini ifade etti.
Kaynak: AA