İsrail, Gazze'de 9 Aydan Beri Okulları Hedef Alıyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına başladığı 7 Ekim'den beri 400'den fazla okul, üniversite ve bağlı binayı bombaladı.

İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023 tarihindeki saldırılarından sonra 9 aydan fazla süredir havadan, karadan ve denizden sürdürdüğü saldırılarında Gazze Şeridi'ndeki okul ve eğitim kurumlarını hedef almaya devam ediyor.

İsrail ordusunun, aylardan beri olduğu gibi uluslararası tüm uyarıları göz ardı ederek salı günü de Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulu bombalaması sonucu 30 kişi öldü, en az 53 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait okulları dahi çekinmeden bombalayan İsrail ordusu, sürekli "Filistinli direniş grupların askeri altyapılarının olduğu veya buralardan roketlerin atıldığını" yönünde ispatlamadığı iddiaları öne sürüyor.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bugün X'ten yaptığı açıklamada, 7 EKim 2023’ten bu yana Gazze’de hedef alınan UNRWA okullarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail’in son günlerde yerinden ettiği Filistinlilerin sığındığı 4 okulu hedef aldığına dikkati çeken Lazzarini, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki 183 UNRWA okulunun üçte ikisinin hedef alındığını belirtti.

İsrail saldırılarında 8 bin 500'den fazla öğrenci öldü

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Education Cluster ve Save the Children adlı kuruluşlar tarafından mart ayında, Gazze'ye ilişkin elde edilen uydu görüntülerine dayalı hazırlanan raporda, İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'de 212 okulu vurduğu kaydedildi.

Raporda, yaklaşık 320 okulun yerinden edilmiş kişilerce kullanıldığına işaret edilirken, bunların 188'inin İsrail tarafından hedef alındığı anlatıldı.

Gazze'deki hükümetin medya ofisi verilerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana 80 bin ton bomba attığı Gazze Şeridi'nde tamamen yerle bir ettiği okul ve üniversite sayısı 114'e ulaşırken, kısmen yıkılan okul ve üniversite sayısı ise 326'ya ulaştı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın 2 Temmuz'da Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılarında 8 bin 572'den fazla öğrencinin öldüğü, 14 bin 89 öğrencinin de yaralandığı belirtildi.

Haberde, Gazze'de 353 devlet okulu, üniversite ve üniversiteye ait bina ile UNRWA'ya ait onlarca okulun bombalandığı paylaşıldı.

Gazze'de son bir haftada okullara düzenlenen saldırılarda 50 sivil öldürüldü

İsrail ordusu, 9 aydan fazla süredir bombaladığı Gazze'de yerinden edilen 1,9 milyon Filistinlinin sığınmak zorunda kaldığı okullara yönelik saldırıları son bir haftada artırdı.

Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat bölgesinde yaklaşık 2 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı UNRWA'aya ait bir okula yönelik 6 Temmuz'da düzenlenen saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 16 kişi öldü, 50'si de yaralandı.

Bu okulun bombalamasından bir gün sonra 7 Temmuz'da, Gazze'nin kuzeyinde yine yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı "Kutsal Aile" Okulunu da bombalayan İsrail ordusu, 4 Filistinliyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı.

Gazze'de okul saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, 8 Temmuz'da yine Nusayrat'ta UNRWA'ya ait bir okulu daha hedef aldı. Bu saldırıda ölen olmadığı ancak çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Dün de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan Abesan beldesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulun kapısını bombaladı. Saldırıda 30 Filistinli öldü, en az 53 kişi yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'de bombaladığı okullardan bazıları

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarının 10'uncu günü olan 17 Ekim'de, Gazze'nin orta kesimindeki el-Magazi Mülteci Kampı'nda binlerce yerinden edilmiş insanı barındıran UNRWA'ya ait bir okulun İsrail tarafından vurulduğunu duyurdu.

İsrail bombardımanı sonucunda okuldaki 6 kişinin öldüğünü kaydeden Lazzarini, UNRWA çalışanlarının da içinde bulunduğu onlarca kişinin de yaralandığını aktardı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda 19 Ekim'de UNRWA'ya ait bir okulun bombalanması sonucu evlerini terk etmek zorunda kalanlardan çok sayıda kişi öldü ve yaralandı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 3 Kasım'da İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu'nu bombaladığını açıkladı. Saldırıda ölenlerin ve yaralananların olduğu bilgisi verildi.

Bir gün sonra 4 Kasım'da da Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi barındıran El-Fahura Okulu'na yönelik İsrail saldırısında 15 kişinin öldüğü, 70'den fazla kişi yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu, 11 Kasım'da Gazze'nin kuzeyinde El-Burak Okulu'nu hedef aldığını kabullendi. Filistinli yetkililer, söz konusu saldırıda en az 25 sivilin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu 17 Kasım'da da kuzeydeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yer alan UNRWA bünyesindeki El-Fahura Okulu ile yine kuzeyde yer alan Beyt Lahiya beldesindeki Tel ez-Zater Okulu'nu bombaladı. İsrail'in söz konusu saldırılarında çok kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Cibalya Mülteci Kampı'nın batısında yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı "Hafsa" adlı okulun 21 Kasım'da İsrail savaş uçaklarınca bombalanması sonucu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail savaş uçaklarının 23 Kasım'da Cibaliya Mülteci Kampı'nda yerlerinden edilmiş yüzlerce Filistinlinin barındığı UNRWA'ya yeni saldırısında da 27 kişi öldü, en az 93 kişi yaralandı.

İsrail ordusu, 4 Aralık'ta Gazze kentinin Derec Mahallesi'nde Şehit Esad Saftavi Okulu ile UNRWA'ya bağlı Salahaddin Okulu'nu hedef aldı. İki okula düzenlenen saldırılarda en az 50 Filistinli öldü, yüzlerce yaralanan oldu.

Gazze Şeridi'nin birçok bölgesinde binlerce sivilin sığınmak zorunda kaldığı okulları bombalamaya devam eden İsrail ordusu, 13 Nisan'da da Nusayrat Mülteci Kampı'nda yerinden edilmiş kişilerin barındığı UNRWA okulunu bir gün içinde ikinci kez bombaladı.

Kuzeydeki Gazze kentinin Derec Mahallesi'nde sivillerin barındığı Fatıma ez-Zehra Okulu'nun 23 Mayıs'ta havadan bombalanması sonucu 9 sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentinde sığınmacıların kaldığı "Filistin Teknik Yüksek Okulu" yakınında bir yere 4 Haziran'da hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda yaralanan oldu.

Nusayrat Mülteci Kampı'nda UNRWA'ya ait yerinden edilenlerin barındığı bir okula 6 Haziran'da düzenlenen İsrail saldırısı sonucu 27 kişinin öldü, onlarca kişi yaralandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.