İstanbul'da Ramazan'da Gezilecek Yerler

RAMAZAN ÖZEL

İstanbul'da bulunan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Eyüp Sultan Hazretleri ve Hazreti Yuşa türbeleri, Ramazan ayında vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekanların başında yer alıyor.

Vatandaşlar türbe ziyaretlerinde, Ramazan'ın manevi atmosferinde Kur'an-ı Kerim okuyup, dua ediyor. Özellikle kadın ziyaretçilerin çokluğu dikkat çekiyor.

EYYÜB EL-ENSARİ HAZRETİ MUHAMMED'E (S.A.V.) MİHMANDARLIK ETTİ

Geçen yıl restorasyonu tamamlanan Eyüp Sultan Türbesi de İstanbul'da en çok ziyaret edilen mekan olma özelliğini sürdürüyor.

Hazreti Muhammed (s.a.v.) ile aynı soydan gelen Ebu Eyyüb el-Ensari adına Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan türbeye, geçmişten bugüne ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.

Ebu Eyyüp el-Ensari, Hz. Peygamber ve Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicretinden iki yıl kadar önce, miladi 620'de eşi Ümmü Eyyüb ile Medine'de Müslümanlığı ilk kabul edenlerden oldu.

Hazreti Muhammed (s.a.v.), Medine'ye hicretinin ardından, kendisini ağırlamak isteyen Medinelileri kırmamak için devesini serbest bıraktı ve devesi kimin evinin önünde çökerse orada konaklayacağını söyledi. Deve Kusva, Eyyüp el-Ensari'nin evinin önünde çöktü. Böylelikle Ebu Eyyüb el-Ensari, 7 ay boyunca Hazreti Muhammed'i ağırlama onuruna erişti.

Hazreti Muhammed (s.a.v.), Mescid-i Nebevi'nin ve evinin yapımı bittikten sonra da kendi evine taşındı. Ancak kendisine yaptıkları hizmet sebebiyle Ebu Eyyüb ve eşini hiçbir zaman unutmadı. Ebu Eyyüp el-Ensari, Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarına katıldı. Hayber, Mekke ve Taif'in fethinde de bulundu. Bu savaşlar esnasında zaman zaman Hazreti Muhammed'in korumalığını yaptı. İslamın ilk dönemlerinde az sayıdaki okur-yazardan biri olan Ebu Eyyüb, vahiy katiplerindendi.

Fatih Sultan Mehmed, kabrin üzerine bir türbe yapılmasını emretti. Böylece 1453 yılında, bugün ziyaret edilmekte olan türbe inşa edilmiş oldu. Yapılan türbe orijinal haliyle günümüze ulaşırken o devre ait bütün mimari özellikleri taşıyor.

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ TÜRBESİNİ GELİP GÖRMEK FARKLI

Bu tür yerlerin sadece Ramazan'da değil, diğer zamanlarda da unutulmaması gerektiğini belirten Cansu, "Her gün bir Fatiha okursak, buraya gelmemize bile gerek kalmaz ama tabii ki gelip görmek daha farklı" dedi.

Hocalarından Nazırzade Ramazan Efendinin özel ilgi gösterdiği, genç yaşta tefsir, hadis, fıkıh ve zamanın fen ilimlerinde alim olan Mahmud Hüdayi, bir taraftan hocası Ramazan Efendiye yardım ederken, diğer yandan da Halveti yolunun şeyhlerinden Muslihuddîn Efendinin sohbetlerine katılarak tasavvuf yolunda ilerlemeye çalıştı.

Edirne, Mısır, Şam ve Bursa'da kadılık ve müderrislik yaptı. Mısır'da Halveti şeyhlerinden Kerimüddin'den ders alarak, tasavvuf yolunda yetişmeye çalıştı. Bursa’da Muhammed Üftâde'den feyz aldı. Üftade Hazretleri'nin müridi ve halifesiydi.

HZ. YUŞA TÜRBESİ RAMAZAN'DA ÇOK ZİYARET EDİLİYOR

Beykoz ile Anadolu Kavağı arasındaki Boğaz'a hakim bir tepede bulunan Hz. Yuşa Türbesi Ramazan'da en çok ziyaret edilen türbeler arasında yer alıyor.

Yuşa Tepesinde aynı tepeyi türbe ile bir de cami paylaşıyor. Türbe girişinde tepeyle ilgili Beykoz Müftülüğünce hazırlanan detaylı bilgilerin yer aldığı tabela bulunuyor. Tabelada, tarihin ilk dönemlerinden itibaren tepenin mübarek bir yer olarak kabul edildiği ve çeşitli uygarlıkların kendi dinlerinin mabetlerini burada inşa ettirdiği belirtiliyor.

Osmanlı döneminde Sadrazam Yirmisekiz Çelebizade Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde tepeye bir mescit yaptırıldığı, daha sonra mescidin yangın geçirdiği ve 1863 yılında Sultan Abdülaziz döneminde yeniden aynı biçimde restore edildiği kaydediliyor.

Kaynak: AA