İstanbul'da Yaz Kur'an Kurslarında Hedef 300 Bin Öğrenci

İstanbul Müftü Yardımcısı Huriye Akbıyık, İstanbul'da geçen yıl 164 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını dile getirerek bu yaz 300 bin öğrenciyle buluşmayı hedeflediklerini belirtti.

Bu yıl yatılı yaz Kur'an kurslarının da açılacağını dile getiren Akbıyık, "Yaz kursları ve yatılı kurslarımız kayıtlara 20 Haziran'da başladı, 4 Temmuz'da sona erecek. Yatılı kurslarımız 18 Temmuz'da başlayıp 1 ay sürecek. Kayıt yaptırmak isteyenler kurslarımıza, camilerimize ve müftülüklerimize başvuru yapabilirler. Bununla birlikte kursların sona erdiği tarihe kadar gelecek bütün öğrencilerimizin kaydı alınmaya devam edecek." dedi.

Yaz Kur'an kurslarına 4'ten 22 yaşına kadar öğrencilerin katılabileceğini aktaran Akbıyık, yatılı yaz kurslarına ise 12-18 yaş aralığındakilerin başvurabileceğini ifade etti.

Akbıyık, "Öğrencilerimiz başvurdukları ve eğitim almayı istedikleri camilerimiz olsun, Kur'an kurslarımız olsun, yaz Kur'an kursu niteliğinde açılabilecek D grubu kurslarımızda imkanlar dahilinde yaşlarına göre ve Kur'an-ı Kerim bilip bilmemelerine göre belirli seviyelere ayrılmak suretiyle eğitim alabilecekler." diye konuştu.

Türkiye'de bireylerin çoğunluğunun dini bilgilerini yaz Kur'an kursunda alabildiğine dikkati çeken Akbıyık, bunun dışında dini eğitim için yeterli fırsatın ve imkanı bulunmayabileceğini anlattı.

Akbıyık, bu yönüyle çok önemsedikleri yaz kurslarında öğrencilerin Kur'an-ı Kerim okumayı, namaz surelerini ve dualarını öğrendiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Ülkemizde Kur'an-ı Kerim okumayı ve namaz surelerini, dualarını bilenlerin büyük çoğunluğunun bunu ilk defa yaz Kur'an kurslarında öğrendiğini görmekteyiz. Aynı zamanda bu kurslarımız evlatlarımızın yaz tatilinde boş vakitlerini verimli bir şekilde geçirmeleri açısından da çok büyük bir fırsattır. Evlatlarımız bu eğitimler sayesinde cami ve kurslarla bir aidiyet bilinci oluşturmaktadırlar. Yine bu mekanlarımızda, camilerimizde, kurslarımızda oluşan ortam sayesinde bu gençlerimiz yeni dostluklar, arkadaşlıklar edinebilmektedirler. Bu yönüyle de önemli kurslarımız. Yaz kurslarımız çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatları boyunca kendilerine faydalı olacak bilişsel, duyuşsal ve psikomotor davranışlar kazanmaları noktasında da ciddi katkılar sağlamaktadır. Ayrıca yaz Kur'an kurslarımız örgün eğitim sürecinde bulunan çocuklarımızın ve gençlerimizin dini temel bilgilerini sağlıklı bir şekilde öğrendikleri önemli bir eğitim öğretim merkezi olması yönüyle de bir açığı kapatmakta ve de ülkemiz vatandaşlarına ciddi bir katkı sağlamaktadır."

- "Bu yıl 7 bin 693 görevli kurslarda hizmet verecek"

Yaz Kur'an kurslarında gençlere verilen çeşitli derslerin çok önemli olduğunu, öğrencilerle sosyal ve kültürel faaliyetler ile atölye çalışmaları yapılacağını dile getiren Akbıyık, çocuklar ile gençlerin verimli bir yaz dönemi geçireceğini anlattı.

Yaz Kur'an kurslarının geçen yıl salgından etkilendiğini, bu nedenle öğrenci sayısının geçen yıl ciddi anlamda düştüğünü ifade eden Akbıyık, "İstanbul'da geçen yıl 164 bin öğrencimiz kurslarımıza katıldı. Bu yıl yaz Kur'an kurslarında 300 bin öğrenciyle buluşmayı hedefliyoruz. İstanbul genelinde 2 bin 405 Kur'an kursu öğreticimizle, 2 bin 480 imam hatibimiz, yine 1097 müezzin kayyımımızla toplamda 7 bin 693 görevlimizle bu hizmeti, bu eğitimleri gençlerimizle ve çocuklarımızla buluşturmaya gayret göstereceğiz." açıklamasında bulundu.

- "Öğrencilerimizi ve gençlerimizi yaz Kur'an kurslarımıza davet ediyorum"

Akbıyık, bu yıl ilk defa Diyanet İşleri Başkanlığının özel bir program dahilinde Gençlik Yaz Kur'an Kursları eğitimini gerçekleştirileceğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"İstanbul genelinde Diyanet Gençlik Merkezlerimizde bu programı ilçelerimizde gerçekleştireceğiz. Gençlerimizi bu faaliyetlerimize, gençlik merkezlerimizde yapılacak bu programa bekliyoruz. Yaz Kur'an kurslarımıza gelen gençlerimiz İslam'ın temel değerleriyle en güzel bir şekilde buluşabilmekteler. Rehber hocalarımız eşliğinde İslam'ın temel değerleriyle tanışıp hayatlarını bu temel üzerine bina etme fırsat bulmaktalar. Sevgi, saygı, hoşgörü, hakikat paylaşma, yardımlaşma, ana babaya saygı gibi önemli değerlerimizi öğrenmekteler kurslarımız vesilesiyle. Yine milli ve manevi değerlerimize önem verme bilincini gençlerimize bu kurslarımız vesilesiyle ulaştırmayı hedeflemekteyiz. Velilerimizin, imkanlarını seferber etmek suretiyle çocuklarımızı ve gençlerimizi kurslarımızla buluşturma noktasında ellerinden gelen gayreti göstermelerini istiyoruz. Bütün öğrencilerimizi ve gençlerimizi de yaz Kur'an kurslarımıza davet ediyorum."

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.