İstihaze Kanı Gören Kadının Namaz İçin Guslü ile İlgili Hadisler
İstihaze kanı gören kadının her namaz vakti için gusül alması gerekir mi? İstihaze kanı gören kadının namaz için guslü ile ilgili hadisler...
Aişe radıyallahu anha’dan:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında, bir kadın özür kanı gördü. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona: “İkindide acele edip öğleyi sona bırakarak, ikisi için yıkanmasını, akşamı sona, yatsıyı ilk vaktine alarak, ikisi için de bir yıkanmasını, sabah namazı için de yine yıkanmasını,” emretti:
Şu’be der ki: Abdurrahman’a Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den mi haber veriyorsun, dedim? Ben sana, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den başkasından bir şey nakletmiyorum, dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 112/294; Neseî, Kitâb’ul-Hayız, b. 52, n. 360, s. 121, c. 1)
*
Aişe radıyallahu anha’dan rivâyet olunmuştur:
Süheyl’in kızı Sehl, istihaza kanına mübtelâ oldu. Rasûlullah’a sallallahu aleyhi ve sellem geldi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona:
“Her namaz vakti için gusül etmesini emretti.”
Her namaz vakti için gusül ona ağır gelince, Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:
“Öğle ile ikindi arasını bir gusül, akşam ile yatsıyı da bir gusül ile cem etmesini, sabah için de ayrı gusül yapmasını emretti.”
Ebû Dâvud:
İbn-i Uyeyn’e, Abdurrahman bin Kasım’dan, o da babasından. Bir kadın istihazaya tutuldu, hükmünü Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den sordu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona:
(Gusletmesini) emretti. Bir önceki hadisin manâsını nakletti. (Ebû Dâvûd, Taharet, 112/295)
*
Esma bint-i Umeys radıyallahu anha’dan:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e, Ya Rasûlallah, Fatıma bint-i Hubeyş istihaze kanına tutuldu, şu kadar zamandan beri namaz kılmıyor, dedim. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem “Sübhanallah, bu şeytandandır. (İçinde su bulunan) bir çanağa otursun, suyun üstünde sarılığı gördüğü zaman öğle ve ikindi için bir gusül yapsın, akşamla yatsı için bir gusül yapsın, sabah için de bir gusül yapsın. Cem ettiği namazlar arasında abdest alsın.” buyurdu.
Ebû Dâvud dedi ki: Bu hadis-i Mücahid İbn-i Abbas’tan rivâyet etti.
Fatıma bint-i Hubeyş, her namaz için yıkanmak güç gelince iki namaz arasını cem etmesini emretti.
Ebû Dâvud dedi ki: Bu hadis-i İbrahim İbn-i Abbas’tan rivâyet etti, bu İbrahim’in, Nehai’nin ve Abdullah bin Şeddad’ın sözüdür. (Ebû Dâvûd, Taharet, 112/296)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
YORUMLAR