İstişare Neden Önemlidir?
Hizmette istişâre ile hareket etmek, ilâhî bir emir ve mühim bir sünnettir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:
“…(Yapacağın) işlerde onlarla (mü’minlerle) istişâre et!..” (Âl-i İmrân, 159)
“…Onların işleri, kendi aralarında istişâre iledir…” (eş-Şûrâ, 38)
PEYGAMBERİMİZ'İN ASHABIYLA İSTİŞARESİ
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, mühim gördüğü hemen hemen bütün işlerinde ashâb-ı kirâm ile istişâre ederdi. Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-:
“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’den daha fazla ashâbıyla istişâre eden bir kimse görmedim.” der. (Tirmizî, Cihâd, 35/1714)
O, her mevzû ve hâdisede vahiyle te’yid edildiği hâlde ümmete misâl olsun diye istişâreyi tercih ederdi. Nitekim Bedir ve Hendek Gazveleri’nde düşmanla nerede ve nasıl mücâdele edileceğini istişâre ile tâyin etmiştir. Hattâ Uhud Gazvesi hakkında kendi arzusu “savunma harbi” olmasına rağmen, istişârenin neticesi, düşmanı Medîne dışında karşılama şeklinde tezâhür ettiği için, bu görüşe uymuş ve onunla amel etmiştir.
HZ. ÖMER, ÇOCUKLARLA VE GENÇLERLE İSTİŞARE ETMİŞTİR
Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-, toplumu ilgilendiren meselelerde karar vereceği zaman Müslümanlarla istişâre ederdi. Genç-yaşlı bütün âlimler (Kurrâ) onun danışma meclisinde bulunurlardı. (Buhârî, Tefsîr, 7/5, 110/4; İ’tisam, 2)
Hattâ o, zor bir meseleyle karşılaştığında çocuklarla ve gençlerle istişâre eder, onların akıllarının keskinliğinden istifâde etmek isterdi. (Beyhakî, Kübrâ, X, 113)
İnsan dâimâ hissiyâtının tesiri altındadır. Onunla düşünür ve karar verir. Bu bakımdan hizmet ehlinin istişâreyle hareket etmesi, hizmetlerin doğru, isâbetli ve bereketli olmasını temin eder.
Lâkin istişâre edilecek şahısların, akıllı, bilgili ve takvâ sahibi olmalarının yanısıra, geçim ehli ve ekip çalışmasına kâbiliyetli olmaları da mühim bir esastır. Umûmiyetle birçok aklın, bir tek akıldan daha doğru karar vereceği âşikârdır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hizmet, Erkam Yayınları
YORUMLAR