İstişarenin Önemi

İSLAM VE İHSAN

Adalet kavramının içini dolduran ve İslam'ın en yiğit dava adamlarından biridir Hz. Ömer (r.a). 2. Halife, Allah Resulünün (s.a.v) duasına muhatap olan Hz.Ömer buna mukabil yinede kendi bildiğiyle hareket etmeyen ve her işini istişare eden o güzel insandan bizlere dersler...

İstişare, birinin veya bir heyetin fikrine müracaat etme; fikrini, görüşünü alma; danışma anlamına gelmektedir.

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- toplumu ilgilendiren meselelerde karar vereceği zaman müslümanlarla istişâre ederdi. Genç-yaşlı bütün âlimler Hazret-i Ömer’in danışma meclisinde bulunurdu. (Buhârî, Tefsîr 7/5, 110/4, İ’tisam 2)

O, önce meseleyi müslümanlardan ulaşabildiği ekseriyet ile görüşür, peşinden Kureyşlilerin fikrini sorardı. Son olarak da sahâbîlerin görüşlerini alır, böylece en isâbetli kararı verirdi.

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-, zor bir meseleyle karşılaştığında çocuklarla ve gençlerle de istişârede bulunurdu. Böylece onların keskin akıllarından istifâde ederdi. (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, X, 113)

Ömer bin Abdülaziz halife seçildiğinde, önce kendisine dâimâ hakkı ve hayrı tavsiye edecek bir istişâre heyeti kurmuştur. Onlar da halifeye îkaz ve nasihatleriyle yardımcı olmuşlardır. (Bkz. Beyhakî, Kübrâ, X, 110)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hakk'a Adanmış Gençlik , Erkam Yayınları

İSTİŞARE İLE İLGİLİ BENZER YAZILAR