Kâbe’nin İçinde Ne Var?
Kâbe ne demektir? Kâbe’nin içinde neler var? Kâbe’nin içi hakkında bilinmeyenler.
Kâbe’nin içerisine bakıldığı zaman, aralarında fenerler asılı olan üç sütunla destekleniyor. Duvarlarında Kur’an ayetleri yazmaktadır. Kâbe’nin çatısına erişebilmek için ise altından bir kapı vardır.
KÂBE NE DEMEK?
Sözlükte “dört köşeli veya küp şeklinde olmak” anlamındaki ka‘b (كعب) kökünden gelen ka‘be “küp şeklinde nesne” demektir. Kur’ân-ı Kerîm’de adı iki defa geçen Kâbe’ye (el-Mâide 5/95, 97) bir kısmı yine Kur’an’da yer alan Beyt (el-Bakara 2/125, 127, 158; Âl-i İmrân 3/96, 97; el-Enfâl 8/35; el-Hac 22/26; Kureyş 106/3), Beytullah, el-Beytü’l-atîk (el-Hac 22/29, 33), el-Beytü’l-harâm (el-Mâide 5/2, 97), el-Beytü’l-muharrem (İbrâhîm 14/37), el-Mescidü’l-harâm (el-Bakara 2/144, 149, 150; el-Mâide 5/2; et-Tevbe 9/7, 19, 28), el-Beytü’l-ma‘mûr (et-Tûr 52/4), el-Meş‘arü’l-harâm, Beniyye, Devvâre, Kādis, Kıble, Hamsâ, Müzheb gibi çeşitli isimler de verilmiştir; halk arasında daha çok Kâ‘be-i Muazzama tabiri kullanılmaktadır.
KÂBEN’İN İÇİNDE NELER VAR?
İçi dört köşe bir oda görünümünde olan Kâbe’nin Rüknülırâkī köşesinde (kuzeyi gösteren köşeye verilen isim) dama çıkılan merdiven ve önünde “tövbe kapısı” denilen bir kapı yer alır. Taban mermer döşeli, duvarlar 2 m. yüksekliğe kadar mermer kaplamalıdır. Yapılan onarım ve yeniden inşalarla ilgili olarak batı duvarına beş, doğu ve kuzey duvarlarına birer kitâbe yerleştirilmiştir. (metinleri için bk. Hüseyin Abdullah Bâ Selâme, s. 138 vd.)
Tabanın ortasında, Abdullah b. Zübeyr zamanından kalma güney-kuzey yönünde dizilmiş üç ağaç direk ve bunlardan kapının karşısındakinin önünde batı duvarına doğru Hz. Peygamber’in (s.a.s.) namaz kıldığı yer bulunmaktadır; burası seccade şeklinde bir mermerle belirtilmiştir. Tavan ve duvarlar, yukarıdan mermer kaplamalara kadar inen çepeçevre yeşil atlastan (ipek kumaş) yapılmış bir perde ile örtülüdür. Tavan ile dam arasında 1,33 m. yüksekliğinde bir açıklık vardır.
KÂBE’NİN İÇİ YIL DA İKİ KEZ TEMİZLENİYOR
Sene de iki kez Şaban ve Zilkade aylarında tören yapıldıktan sonra Kâbe’nin içine giriliyor o esnada temizliği de yapılıyor. Zemzem suyu, Taif gül suyu ve Ud yağından oluşan karışımla Kâbe’nin içi, duvarları devlet adamları tarafından siliniyor.
YORUMLAR