Kadının Evlendikten Sonra Kendi Soyadını Kullanması Caiz mi?
Evlenen kadın kocasının soyadını almak zorunda mı? Evlenince, kadının kendi (bekârlık) soyadını kullanması caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
EVLENEN KADIN KOCASININ SOYADINI ALMAK ZORUNDA MI?
İslam’da soy bağı, kütük baba tarafından gelir. Kız olsun, erkek olsun her evlat babaya nispet edilir, babanın çocuğu olarak görülür. Hem hukuki olarak hem de ekonomik olarak çocukların sorumlulukları babaya aittir.
Kadın evlendiğinde, onun babası değişmez. Babası değişmediği için de kimin evladıysa, kimin çocuğuysa onun kütüğünde kalmaya devam eder.
Bir kadının evlenmek suretiyle onun kan bağı, soy bağı, kütüğü değişmez. Bunların değiştirilmesi de doğru değildir.
Bir insanın ait olduğu yer, baba evidir, baba kütüğüdür. Bir kadın baba evinden gelinlikle çıkar, vefat ettiğinde kefenle baba evine geri döner. Baba mezarlığına defnedilir. Kocası da kendi babasının mezarına defnedilir. Babaları üzerinden memleketleri, kütükleri, soy bağları devam eder...
Buna binaen bir kadın, evlenince kocasının soyadını almak durumunda değildir. Alması doğru da değildir. Ama kanuni bir düzenleme olarak takibi kolaylaştırma, birtakım işlemleri daha rahat yapabilmek açısından böyle bir şeye ihtiyaç duyulmuş olabilir. Böyle bir mazeret söz konusu olabilir...
Bir hadiste, “Hz. Peygamber, nesebini kendi babasından başkasına isnat eden veya kendi efendisinden başkasını efendi edinen kimseye lânet etmiştir.” (İbn Mâce, Hudûd, 36.)
YORUMLAR