Kadınlar İtikaf Yapabilir mi?
İtikaf sadece erkeklere mahsus mudur? Kadınlar itikafa girebilir mi? Diyanet cevapladı.
İtikaf, bir yerde bekleme, durma ve kendini orada hapsetme anlamına gelir. Dini bir terim olarak, akıllı, ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.
İTİKAFTA NE YAPILIR?
İtikafta bulunan kimse zaruri ihtiyaçlarından başka bir sebeple bulunduğu camiden çıkmaz. Yeme, içime ve uyuması camide olur. İtikaf sırasında cinsel ilişkide bulunulmaz. Kur’an’da “Siz mescitlerde itikafta iken kadınlara yaklaşmayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmuştur.
İtikaf sürecinin gündüzleri oruçlu geçirilir. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) özellikle Ramazan içinde ve Ramazan’ın son on gününde itikaf yaptığını bildiren birçok hadis-i şerifler vardır. (Buhari, İ’tikaf, 1; Müslim, İ’tikaf, 1-5)
KADINLAR İTİKAFA GİREBİLİR Mİ?
Yukarıda izah edildiği şekli ile itikaf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikafta bulunabilirler. (Merğinani, el-Hidaye, İstanbul, I, 132)
Şafi mezhebine göre ise, mescit dışında itikaf caiz değildir. Kadın kocasından izin alarak mescitte itikaf yapar. Zira Hz. Peygamber’in (s.a.s.) eşlerinin mescitte itikafa girdikleri rivayet edilmiştir. (Müslim, İ’tikaf, 6) İtikaf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir. (Şirazi, el-Mühezzeb, Beyrut, I, 190)
Kaynak: Diyanet