Kadınların Camiye Çıkmalarının Yasaklanması ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Kadınların camiye namaza gitmeleri yasak mıdır? Kadınların camiye çıkmalarının/gitmelerinin yasaklanması ile ilgili hadisler.

Yahya bin Sâ’d radıyallahu anh’dan:

O da Amre bint-i Abdurrahman Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hanımı Hz. Aişe’nin şöyle dediğini haber verdi. Eğer kadınların (süslenme, giyinme, koku sürünmede) icat ettiklerine Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem yetişmiş olsa idi, onları camiden men ederdi. Nitekim İsrail Oğulları kadınlarının havradan men edildikleri gibi.

Hadisin ravisi Yahya dedi ki: “Amre’ye, İsrail Oğulları kadınları ibadet yerinden men mi edildiler?” Dedim. Amre de (evet) cevabını verdi. (Ebû Dâvûd, Salât, 54/569; Buharî, Kitâbu’s-Salât, c. 1; Müslim, b. 30 n. 445, s. 329, c. 1)

*

Abdullah bin Mes’ûd radıyallahu anhdan:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Bir kadının evinde kıldığı namaz, evin hücresinde (sahanlığında kıldığı) namazından, evin iç kısmındaki namazı, evin diğer yerlerindeki namazından daha üstündür,” diye buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 54/570)

Hadisin Açıklaması

Hücre: Evin sahanlığıdır.

Mahda: Evin iç kısmında kıymetli eşyaların saklandığı küçük odaya denir. Bu hadis-i şerif kadının kıldığı namazın en sevaplısının gizli yerde kıldığı namaz olduğuna delâlet eder.

*

İbn-i Ömer radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “(Mescidinde) şu kapıyı kadınlara terk etsek,” buyurdu.

Nafî diyordu ki, İbn-i Ömer ölünceye kadar o kapıdan bir daha girmedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 54/571)

Hadisin Açıklaması

– Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin mescidinin kapıları Bâbu Cibril (Cibril kapısı) Babunnisa (Kadınlar kapısı), Babüsselam (Selâm kapısı) Babu Ebû Bekir (Ebû Bekir Kapısı) Babürrahman (Rahman Kapısı) adlarını alıyordu. Şimdi Babülmecid, Babüssuud gibi kapılar ilâve edildi.

Cibril kapısını takip eden kapı, Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem tarafından kadınlara terkedildi. Rasûl-i Kibriya’nın bu kapıyı kadınlara tahsis etmelerinden dolayı. Hz. Ömer’in oğlu Abdullah, ölünceye kadar bu kapıdan girmedi.

Bu hadisler kadınların camiye giderken erkeklere karışmamaları ve camide kendilerine ayrılan yerlerde namaz kılmaları lazım geldiğini haber vermektedir.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları