Kadınların Mescide Gitmeleri ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Kadınlar mescide girebilir mi? Kadınların mescide/camiye gitmeleri ile ilgili hadisler...

Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Allah’ın kadın kullarını Allah’ın mescidlerinden men etmeyin. Lakin kadınlar (camiye) koku sürünmemiş olarak çıksınlar,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 53/565)

Hadisin Açıklaması

Tefilet: Koku sürünmeden çıkmak demektir. Kadınların koku sürünüp camiye gelmeleri fitneye sebep olabilir. Onun için koku sürünmemiş olarak gelmelerine mani olunmaması bildiriliyor. Koku sürünmüşlerse fitneye sebep olacaklarından gelmemeleri isteniyor. Fesada sebep olacakları endişesi ile kadınların camilere gelmeleri mekruhtur. (Bezl-ül-Mechud, c. 4, s. 162)

*

İbn-i Ömer radıyallahu anhdan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Allah’ın kadın kullarını Allah’ın mescidlerinden men etmeyin,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 53/566; Müslim, Kitâb’us-Salât, b. 30, n. 442/136, s. 327, c. 1;)

Hadisin Açıklaması

İma: Emenin çoğuludur. Cariye demektir. Fakat burada kadın anlamında kullanılmıştır.

*

İbn-i Ömer radıyallahu anhdan:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Kadınlarınızı mescidlerden men etmeyin, kadınlar için evleri daha hayırlıdır,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 53/567)

*

Abdullah bin Ömer radıyallahu anhdan:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, “Geceleyin kadınların mescidlere gitmelerine izin verin,” buyurdu.

“Abdullah bin Ömer’in oğlu da, vallahi biz kadınların camiye gitmelerine izin vermeyiz. Çünkü kadınlar camiyi fesat yeri yaparlar, vallahi onlara izin vermeyiz, dedi. Bunun üzerine oğluna kızdı ve ağır konuştu. Ben Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem (onlara izin verin) dedi diyorum, sen izin vermeyiz diyorsun,” dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 53/568; Buharî; Müslim, Kitâbu’s-Salât, b. 30, n. 477/138, s. 327, c. 1; Tirmizî, Ebvâbu’s-Salât, b. 400, n. 570, s. 459, c. 2)

Hadisin Açıklaması

Bu hadis-i şerif Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin sünnetinin hilâfına konuşanları terbiye için ağır konuşulabileceğine delildir. İbni Ömer’in oğluna sövmesinden maksat üç kere lanetlemekten ibarettir. Yoksa sini kafa tutturmak değildir.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları