Kadir Gecesi'nin Fazileti ve Önemi Nedir?

Kadir Gecesi'nin fazileti ve önemi ile ilgili hadisi şerif ne buyuruyor? Kadir Gecesi'nin hakikatleri nelerdir? Sahabe-i kiram Kadir Gecesi'ni nasıl karşılarlardı?

Bin aydan daha hayırlı bir ecir ve mükâfat ikrâmı olan bu geceyi ihyâ edene verilen müjde de şöyledir:

“Kadir Gecesi’ni, fazîlet ve kudsiyetine inanarak ve sevâbını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç (kul borçları da hâriç)- geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

KADİR GECESİ'NİN HAKİKATLERİ

Kadir Gecesi’ni tefekkür ettiğimizde şu hakikatleri temâşâ ederiz:

  • Cenâb-ı Hakk’ın sonsuz keremi, müthiş cömertliği… Her cömert zât, kendi imkânları nisbetinde cömertlikte bulunur. Yerlerin ve göklerin hazinelerinin yegâne sahibi olan Cenâb-ı Hak; bir gecede bin aydan, yani 83 seneden daha üstün, 30.000 geceden daha fazla ecir veriyor.

Bu büyük cömertlik karşısında, nankör olmamak îcâb eder.

  • Rabbimiz bu muhteşem lütuf ve ihsânı iki vesile ile bahşediyor:

-Fahr-i Kâinât Efendimiz ve

-Kur’ân-ı Kerim.

Demek ki;

Cenâb-ı Hak, Rasûlullah Efendimiz’i ne kadar çok seviyor ki, O’na ve O’nun ümmetine böyle büyük bir ikramda bulunuyor!

Cenâb-ı Hakk’ın Rasûlullah Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e olan sevgisi, muhabbeti ve ümmetini de bundan müstefîd etmesinin bir bereketi ve lutfudur bu. Âyet-i kerîmede buyurulur:

لَقَدْ مَنَّ اللّٰهُ عَلَى الْمُؤْمِن۪ينَ

“Andolsun ki; Allah mü’minlere, kendi içlerinden (…) bir Peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur.” (Âl-i İmrân, 164)

Cenâb-ı Hak; Kadir Gecesi ikrâmını, Kur’ân-ı Kerîm’in kıymetini idrâk edeceğimiz bir irtibatla, Kur’ân’ın nüzûlüyle alâkalı olarak bahşediyor.

O hâlde;

Cenâb-ı Hakk’ın lütuf ve ihsanlarına nâil olmak için; dâimâ O’nun en çok değer verdiği bu iki kıymete, Rasûlullâh’a ve Kelâmullâh’a çok büyük ihtimam göstermeliyiz.

Kur’ân’ın indiği gece kıymet kazandı; öyleyse biz de gönüllerimize, hayatımıza, hânemize, evlâtlarımıza Kur’ân-ı Kerîm’i hâkim kılalım ve o kıymetten nasipdar olalım.

YANLIZCA EFENDİMİZE VERİLEM İKRAM

Kadir Gecesi ikrâmı; cümle enbiyâ içinde, yalnızca Fahr-i Kâinat -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e lutfedildi.

Öyleyse;

-Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in;

  • Kıymetini idrâk etmeye gayret edelim.
  • O’na muhabbet ve ittibâda kusur etmeyelim.
  • O’na salât ü selâm getirmekle gönüllerimizi ve dudaklarımızı feyizlendirmeyi hiç ihmal etmeyelim.
  • O’nun mukaddes emânetlerine sahip çıkalım.
  • Bizi bekleyeceği mahşer yerinde O’nu mahcup etmeyen, bilâkis tebessüm ettiren birer ümmet olma gayretinde olalım.

Sahâbe-i kiram efendilerimiz; Kadir Gecesi’nin, Rasûlullah Efendimiz’in ve Kur’ân-ı Kerîm’in yüce kıymetini bildiler. O muhteşem ikramları, sadece zihinleriyle tefekkür etmediler. Kalplerindeki samimiyetle yaşayarak idrâk ettiler. Yaşadıkça kalp âlemlerinde ufuklar açıldı, böylece dünya nimetleri gözlerinden ve gönüllerinden silindi. Ashab; bütün dünya nimetlerini, ancak ve ancak âhiret için bir malzeme olarak kullanmaya başladı. Canını, malını, evlâdını ve her şeyini Allâh’a adadı. Bu idrâk ile sahâbe-i kiram gökteki yıldızlar gibi müstesnâ şahsiyetler oldu.

Bu büyük Kadir Gecesi ikrâmına büyük bir hazırlık îcâb eder:

  • Evvelâ Ramazân-ı şerîfe iki ay evvelinden kalben hazırlanmalı.
  • Ramazân’ın ilk 20 gününü, son on gününe bir basamak teşkil edecek şekilde ihyâ etmeli.
  • İbâdetleri, infakları ve kalbî kıvâmı terfî ettire ettire bilhassa son on günü karşılamalı ve tekâmül etmiş bir gönül ile tek gecelere ehemmiyet vermeli ve bunların içinde de 27’nci geceyi en güzel şekilde idrâk etmeye gayret etmelidir.

İslam ve İhsan

RAMAZAN’IN SON 10 GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Ramazan’ın Son 10 Günü Neden Önemli?

KADİR GECESİ OKUNACAK DUA

Kadir Gecesi Okunacak Dua

KADİR GECESİ YAPILACAK DUA VE İBADETLER NELERDİR?

Kadir Gecesi Yapılacak Dua ve İbadetler Nelerdir?

PEYGAMBERİMİZ KADİR GECESİ'NDE NELER YAPMAMIZI İSTİYOR?

Peygamberimiz Kadir Gecesi'nde Neler Yapmamızı İstiyor?

9 İBADET | KADİR GECESİ'NDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

9 İBADET | Kadir Gecesi'nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

RAMAZAN’IN SON 10 GÜNÜNDE YAPILACAK İBADETLER

Ramazan’ın Son 10 Gününde Yapılacak İbadetler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.