Kaldirik Otu Nedir, Nerede Yetişir, Faydaları Nelerdir?

Baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ve Karadeniz’de çok sevilen Kaldirik otu nedir? Kaldirik otu neye iyi gelir? Kaldirik ne zaman ve nerede yetişir? İşte şifa deposu Kaldirik otunun faydaları...

Yabani bir ot olan ve yol kenarlarında yabani olarak yetişen Kaldirik oldukça şifalı bir bitkidir.

Kaldirik Otunun Diğer Adı

Özellikle Düzce’de bilinen ve oldukça sevilen “Kaldirik otu”, ülkemizde “Kalındirek” ve “Hodan” isimleriyle de bilinir. Yabani olarak yetişen bu bitki, metabolizma açısından oldukça faydalıdır.

KALDİRİK OTU NEREDE YETİŞİR?

Günümüzde doğal ürünlere ilginin artması ile oldukça rağbet gören Kaldirik, Karadeniz’de “Kaldirik otu”, “Tamara otu” olarak da bilinir.

Genellikle bahar aylarında ormanlık ve yüksek alanlarda yetişen baharın habercisi Kaldirik otu, yol kenarlarında da bulunmaktadır.

KALDİRİK OTU NEYE İYİ GELİR?

Çeşitli yemekleri yapılan Kaldirik otu, aslında bir şifa kaynağıdır. Aralarında kanser, iltihaplanma gibi çok sayıda hastalığın dermanı olan Kaldirik oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır.

İyi bir idrar söktürücü olan Kaldirik, idrar yollarını açar, temizler. Özellikle sigara içenler için iyi bir balgam söktürücü olan bu bitki, boğaz-bademcik iltihaplarına iyi geldiğine inanılır. Ayrıca müzmin öksürük içinde faydalı etkileri vardır. Ter atıcıdır. Depresyona iyi geldiği yüzyıllardır bilinmektedir.

YUMURTALI KALDİRİK NASIL YAPILIR? 

Yumurtalı Kaldirik tarifi, Karadeniz yöresine ait bir yemek türüdür. Kaldirik ise bir ot çeşididir. Bazı yörelerde Hodan, İspit veya Zılbıt olarak bilinen Kaldirik otunun kavurması, yemeği ve dolması da yapılır. Yumurta ve yoğurdun yakıştığı bir yemektir.

Malzemeleri:

  • 1 kilogram Kaldirik Otu
  • 4 adet yumurta
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

Kaldirik lila renkli çiçekleriyle gönle ferahlık veren, baharın müjdecisi bir bitkidir. Bu çiçekler mart-nisan aylarında saplarıyla birlikte toplanır.

Güzelce yıkanan Kaldirik, soğuk suya konarak haşlanır. Tel süzgüde süzüldükten sonra hafifçe sıkılarak tüm suyunun gitmesi sağlanır. Kızdırılmış yağda tuz ilave ederek on dakika kadar kavrulur.

Üzerine yumurta kırılarak servis edilir. Yanında ayranla birlikte yenilebilir. Afiyet olsun.

İslam ve İhsan

KARAHİNDİBA NEDİR, NEREDE YETİŞİR, FAYDALARI NELERDİR?

Karahindiba Nedir, Nerede Yetişir, Faydaları Nelerdir?

ZEYTİNİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Zeytinin ve Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.