Kalp Dostu 10 Besin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kalp hastalıklarından korunmak için düzenli olarak tüketmemiz gereken 10 besini anlattı.
Koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve kardiyomiyopati gibi kalp hastalıkları günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Sağlıklı beslenmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için atılması gereken ilk adımlardan birini oluşturuyor. Avrupa Sağlık Ağı’nın kalp hastalıklarıyla mücadele için belirlediği stratejinin hedefinde; doymuş ve trans yağ tüketimini azaltmak, meyve ile sebze tüketimini arttırmak ve tuz tüketimini azaltmak yer alıyor. Kalp sağlığımız için dikkat etmemiz gereken bir başka önemli nokta da, kalp dostu olarak bilinen bazı besinleri soframızdan eksik etmemek! İşte kalp dostu 10 besin:
- BALIK
Balık içeriğindeki omega-3 yağ asidi sayesinde kötü kolesterolün düşmesinde ve iyi kolesterolün artmasında fayda sağlıyor. Aynı zamanda kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Bunların yanı sıra kalp ritminin düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Tüm bu etkileri nedeniyle bizi kalp damar hastalıklarından koruyan besinlerin en üst sıralarında yer alıyor. Bunun yanı sıra proteinden de oldukça zengin olan balığı buğulama ya da ızgarada olarak haftada 2-3 kez yemeye özen gösterin.
- SARIMSAK
Güçlü bir antioksidan olan sarımsak, içerisindeki kuversetin sayesinde damar tıkanıklığının önlenmesinde, kan basıncı ile kan yağlarının düşmesinde fayda sağlıyor. Bunların yanı sıra kolesterolün damarlara zarar vermesini de engelleyen sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz her gün 1 diş büyüklüğünde sarımsak tüketmeniz gerektiğinin altını çiziyor. Ancak pıhtılaşma önleyici, antihipertansif veya lipid düşürücü ilaç kullanıyorsanız, sarımsak tüketimi için doktorunuza danışmayı unutmayın.
- DOMATES
Domatese rengini veren ve birçok faydası bulunan likopen güçlü bir antioksidan olarak biliniyor. Domates likopen sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor ve kolesterolün düzenlenmesine yardım ediyor. Domatesi ister çiğ, isterseniz pişmiş tüketin, kalp hastalıklarına karşı olumlu etkiler gösteriyor. Ancak 2016 yılında İspanya'da sigara içmeyen ve herhangi bir medikal tedavi almayan 40 gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada; zeytinyağı ile zenginleştirilmiş pişmiş domatesin çiğ domatese göre kalp hastalıklarını riskini azaltmada daha etkin olduğu tespit edilmiş.
- CEVİZ, BADEM, FINDIK
Ceviz, badem ve fındık içerdikleri Omega-3 ve E vitamini sayesinde kandaki kötü kolesterolün düşmesinde ve iyi kolesterolün artmasında yarar sağlıyor, kanda pıhtılaşmayı azaltıyor ve trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Bu önemli faydaları nedeniyle ceviz, badem ve fındık düzenli olarak tüketmeniz gereken önemli besinler arasında yer alıyor. Özellikle de balık sevmiyorsanız. Her gün 2-3 adet tam ceviz, 8-10 adet çiğ badem ya da fındık tüketmeye özen gösterin.
- ELMA
Kalp hastalıklarından korunmak için meyve ve sebzeleri soframızdan eksik etmememiz çok önemli. Elma özellikle pektin içeriği ile kalp sağlığımız için düzenli olarak tüketmemiz gereken meyvelerden biri. Bunun nedeni ise suda çözünen posa olan pektinin kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması. Kalp sağlığınız için her gün 1 adet orta boy elma yemeyi ihmal etmeyin.
- ISPANAK
Ispanak potasyum ve posadan zengin bir sebze. Potasyum kan basıncının kontrol altına alınmasında ve kolesterolün düşürülmesinde fayda sağlıyor. Ayrıca kalp kasının düzenli çalışmasında da etkili oluyor. Posa da kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım ediyor. Ispanağın yanı sıra; semizotu ve brokoli gibi yeşil renkli sebzeler de kalp sağlığımız için önemli besinler arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bu önemli faydaları nedeniyle yeşil yapraklı sebzeleri sofranızda haftada 2-3 kez bulundurmamız gerektiğine dikkat çekiyor.
- KURU FASULYE, NOHUT, MERCİMEK
Bitkisel kaynaklı protein kaynağı olan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller içerdikleri posa sayesinde kandaki kötü kolesterol LDL düzeyinin düşmesine yardımcı oluyor. Son yıllarda B6 vitamininin yetersiz alımı ile kalp-damar hastalıklarının oluşum riskinin arttığı düşünülüyor. Bu nedenle B6 yönünden en zengin besinler olarak bilinen kurubaklagilleri haftada 2 kez tüketmenizde fayda var.
- YEŞİL ÇAY
İçerisindeki polifenolik bileşiklere bağlı olarak yeşil çay kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kalp krizinin en önemli nedeni olan pıhtı oluşumunu önleyen yeşil çayın, kan basıncındaki değişimlere karşı koruyucu ve kötü kolesterolü düşürücü görevleri de bulunuyor. Kalp sağlığınızı korumak için her gün 1-2 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak böbreklerinizde sorun varsa, kalp-damar hastası iseniz hekiminize mutlaka danışmayı ihmal etmeyin.
- ZEYTİNYAĞI
Tekli ve çoklu doymamış ‘iyi’ yağlar grubuna giren zeytinyağı kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı anti inflamatuar etkileri sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kalp sağlığınız için yağ tercihinizi zeytinyağından yana kulanın. Ancak faydalı olduğunu düşünerek fazla miktarda yağ kullanmanın faydayı zarara dönüştürdüğünü de unutmayın. Günde yaklaşık 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını salatalarınızda veya yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
- YULAF
Yulafta yüksek miktarda bulunan ve bir posa türü olan beta glukanın, kolesterol ile kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunuyor. Yapılan çalışmalarda, beta glukanın hem toplam kolesterol hem de kötü kolesterol denilen LDL’yi düşürdüğü biliniyor. Yulafı, süt veya yoğurda ekleyerek haftada 2-3 defa tüketmenizde fayda var.
YORUMLAR