Kamet Nasıl Okunur?
Erkekler için namazdan önce kamet getirmenin hükmü nedir? Namazda kamet nedir, nasıl getirilir? Kametle ilgili hadisler var mıdır?
Erkeklerin yalnız başlarına veya cemaatle kılacakları vakte ait farz namazı veya kaza namazı için kâmet getirmesi sünnettir. Kadının ezan ve kâmet getirme yükümlülüğü yoktur. Bununla birlikte ezan veya kâmet getirse mekruh olur ve okuyacağı ezanın iadesi gerekir.
KAMET NASIL GETİRİLİR?
Kamet Arapça:
اَللَهُ اَكْبَرُ- اَللَهُ اَكْبَرُ
اَللَهُ اَكْبَرُ- اَللَهُ اَكْبَرُ
اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلَاهَ اِلَّا اللهُ - اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلَاهَ اِلَّا اللهُ
اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمّدًا رَسُولُ اللهِ - اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمّدًا رَسُولُ اللهِ
حَىَّ عَلَى الصَّلَاةِ - حَىَّ عَلَى الصَّلَاةِ
حَىَّ عَلَى الْفَلَاحِ - حَىَّ عَلَى الْفَلَاحِ
قَدْ قاَمَتِ الصَّلاَةُ - قَدْ قاَمَتِ الصَّلاَةُ
اَللَهُ اَكْبَرُ- اَللَهُ اَكْبَرُ
لَا اِلَاهَ اِلَّا اللهُ
Kamet Türkçe Okunuşu ve Anlamı:
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür.) (4 kere)
"Eşhedü en lâ ilâhe İllallah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur.) (2 kere)
"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir.) (2 kere)
"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza.) (2 kere)
"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa.) (2 kere)
"Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı.) (2 kere)
"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür.) (2 kere)
"Lâ ilâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur.) (1 kere)
KAMET NEDİR?
Erkeklerin yalnız başlarına veya cemaatle kılacakları vakte ait farz namazı veya kaza namazı için kâmet getirmesi sünnettir. Kadının ezan ve kâmet getirme yükümlülüğü yoktur. Bununla birlikte ezan veya kâmet getirse mekruh olur ve okuyacağı ezanın iadesi gerekir.
Cumadan başka bir farz için birden fazla ezan ve hiçbir farz için birden çok kâmet meşrû değildir. Bu yüzden, bir mescitte ezan ve kâmetle vakit namazı kılınmışsa, daha sonra tek veya cemaat olarak aynı vakti o mescitte kılacak olanların tekrar ezan ve kâmet okumaları gerekmez. Hatta ezan okunduktan sonra vaktin farz namazını evinde veya işyerinde kılacak olan kimselerin ezan okumadıkları gibi, cemaat bile olsalar kâmet de getirmeyebilirler. Bununla birlikte cemmat olunca kâmet getirmeleri müstehaptır. Vitir, bayram ve teravih namazı gibi namazlarda kâmet yoktur.
Kâmetin sözleri ezandakinin aynıdır. Ancak حَىَّ عَلَى الْفَلاَحِ “hayye ale’l-felâh”dan sonra, iki kere, قَدْ قَامَتِ الصَّلاَةُ “kad kâmeti’s-salâtü (namaz başladı)” cümlesi ilâve edilir. Kâmet de ezan gibi ikişerli olarak okunur. Delil şu hadistir: “Abdullah İbn Zeyd el-Ensârî (r.a) Hz. Peygamber’e gelerek şِöyle dedi: “Ben rüyamda, üzerinde iki yeşil bürde bulunan bir kişinin bir duvarın üzerine çıkıp ikişer ikişer sِöyleyerek ezan okuduğunu ve kâmet getirdiğini gِördüm.”[1] Hz. Peygamber’in emri üzerine, Bilâl (r.a)’e ِöğretilen bu sِözcüklerle ezan uygulaması başlatılmıştır.
Şâfi ve Hanbelîlere göre, kâmetin kelimeleri birer kere okunan on bir kelimeden ibarettir. Yalnız “kad kâmeti’s-salâh” sözü iki kere tekrarlanır. Onlar bu konuda Abdullah İbn Ömer’den rivâyet edilen bir hadise dayanmışlardır.[2]
Kâmetin, harflerini belirtecek şekilde hızlı okunması sünnettir. Ezanda olduğu gibi kâmetin de abdestli, kıbleye yönelerek, yürüme ve konuşma gibi davranışlardan uzak durarak getirilmesi sünnetir.
Dipnotlar:
[1] Zeylâî, age, I, 266-267; İbn Mâce, Ezân, 6 ; A. İbn Hanbel, V, 232. [2] Şevkânî, age, II, 43.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları
YORUMLAR