Kan Akması Abdesti Bozar mı?

Kan akması abdesti bozar mı? Kan çıkmasından dolayı abdesti tazelemek ile ilgili hadis.

Câbir radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

Zaturrika, Savaşına Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’le beraber çıkmıştık. Müslümanlardan biri müşriklerden bir erkeğin karısını öldürdü. Karısı ölen müşrik Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in eshabından birinin kanını akıtmadıkça dönmeyeceğine yemin etti.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in izine düştü, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir konak yerine indi ve “bizi hangi erkek bekleyecek” buyurdu. Biri muhacirlerden biri de Ensar’dan iki kişi fırladı. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

“Şu boğazın ağzında bekleyin” buyurdu. O iki erkek, boğazın ağzına geldiklerinde, Muhacirden olan zat uyudu. Ensar’dan olan zat da kalkıp namaza durdu. Müşrik gelip namaz kılanın karaltısını görünce onun ashabın gözcüsü olduğunu bildi, ona bir ok attı.

Ok ona saplandı.

Oku çıkardı. Müşrik üç ok daha attı. Sonra Ensar’dan olan zat rükû ve secdesini yaptı, arkadaşı da uyandı.

Müşrik yerini bildiklerini anlayınca hemen kaçtı. Muhacirlerden olan, Ensar’dan olandaki kanı görünce - Sübhanallah, ilk ok atışında beni neden uyandırmadın? Dedi.

– Bir sûre okuyordum onu kesmek istemedim, dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 79/198)

Hadisin Açıklaması

Bu hadis-i şerifi Mâlik bin Enes ve İmam Şâfiî’nin, iki yoldan (ön ve arkadan) gelmedikçe kanın abdesti bozmayacağına delil olarak öne sürmüşlerdir. Eğer kan ön veya arkadan gelmişse Şâfiî’ye göre abdesti bozar. İmam Mâlik’e göre kanda sidik veya büyük abdest karışımı varsa abdesti bozar. Yoksa bozmaz.

İmâm-ı Azam, Ahmed bin Hanbel, Evzâî ve İshak Hazretleri bedenden çıkan kan abdesti bozar dediler. Bunların delilleri Dâre Kutnî’nin Hazreti Aişe’den rivâyet ettiği şu hadistir:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu. Bir kimse istifra eder veya burnu kanar, kusar, veya mezisi gelirse namazdan ayrılsın. Abdest alsın sonra yarım bıraktığı namaza kaldığı yerden devam etsin buyurdu. Bu hadis iki yüz beş (205) nolu hadisin izahından yazılmıştır.

Yine Buharî’nin Hz. Aişe’den rivâyet ettiği şu hadistir. Fatıma binti Hubeys Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek; “Ey Allah’ın Rasûl-i ben hayız görüyorum kanım hiç kesilmiyor namazı terk edeyim mi dedi. Peygamber Efendimiz, bu bir damar (çatlamasıdır.) Hayız değildir. Hayız günlerin gelince namazı bırak, hayız günlerin geçince kanını yıka her namaz vakti için abdest al. Hayız günleri tekrar gelene kadar böyle yap buyurdu. (El Menhel El Azbül Mevcut, c.2, s. 232-233. Avnül Mabud c. 1, s. 336-337. Bezlül Mechûd c.2, s. 134-135) Görüldüğü gibi müctehitlerden her biri Peygamber Efendimizin tatbikatlarından veya sözlerinden birini kendilerine delil olarak almışlar ve görüşlerini ona göre açıklamışlardır.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

ABDESTİ BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Abdesti Bozan Durumlar Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.