Kan Akması Abdesti Bozar mı?
Kan akması abdesti bozar mı? Kan çıkmasından dolayı abdesti tazelemek ile ilgili hadis.
Câbir radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
Zaturrika, Savaşına Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’le beraber çıkmıştık. Müslümanlardan biri müşriklerden bir erkeğin karısını öldürdü. Karısı ölen müşrik Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in eshabından birinin kanını akıtmadıkça dönmeyeceğine yemin etti.
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in izine düştü, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir konak yerine indi ve “bizi hangi erkek bekleyecek” buyurdu. Biri muhacirlerden biri de Ensar’dan iki kişi fırladı. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“Şu boğazın ağzında bekleyin” buyurdu. O iki erkek, boğazın ağzına geldiklerinde, Muhacirden olan zat uyudu. Ensar’dan olan zat da kalkıp namaza durdu. Müşrik gelip namaz kılanın karaltısını görünce onun ashabın gözcüsü olduğunu bildi, ona bir ok attı.
Ok ona saplandı.
Oku çıkardı. Müşrik üç ok daha attı. Sonra Ensar’dan olan zat rükû ve secdesini yaptı, arkadaşı da uyandı.
Müşrik yerini bildiklerini anlayınca hemen kaçtı. Muhacirlerden olan, Ensar’dan olandaki kanı görünce - Sübhanallah, ilk ok atışında beni neden uyandırmadın? Dedi.
– Bir sûre okuyordum onu kesmek istemedim, dedi. (Ebû Dâvûd, Taharet, 79/198)
Hadisin Açıklaması
Bu hadis-i şerifi Mâlik bin Enes ve İmam Şâfiî’nin, iki yoldan (ön ve arkadan) gelmedikçe kanın abdesti bozmayacağına delil olarak öne sürmüşlerdir. Eğer kan ön veya arkadan gelmişse Şâfiî’ye göre abdesti bozar. İmam Mâlik’e göre kanda sidik veya büyük abdest karışımı varsa abdesti bozar. Yoksa bozmaz.
İmâm-ı Azam, Ahmed bin Hanbel, Evzâî ve İshak Hazretleri bedenden çıkan kan abdesti bozar dediler. Bunların delilleri Dâre Kutnî’nin Hazreti Aişe’den rivâyet ettiği şu hadistir:
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu. Bir kimse istifra eder veya burnu kanar, kusar, veya mezisi gelirse namazdan ayrılsın. Abdest alsın sonra yarım bıraktığı namaza kaldığı yerden devam etsin buyurdu. Bu hadis iki yüz beş (205) nolu hadisin izahından yazılmıştır.
Yine Buharî’nin Hz. Aişe’den rivâyet ettiği şu hadistir. Fatıma binti Hubeys Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek; “Ey Allah’ın Rasûl-i ben hayız görüyorum kanım hiç kesilmiyor namazı terk edeyim mi dedi. Peygamber Efendimiz, bu bir damar (çatlamasıdır.) Hayız değildir. Hayız günlerin gelince namazı bırak, hayız günlerin geçince kanını yıka her namaz vakti için abdest al. Hayız günleri tekrar gelene kadar böyle yap buyurdu. (El Menhel El Azbül Mevcut, c.2, s. 232-233. Avnül Mabud c. 1, s. 336-337. Bezlül Mechûd c.2, s. 134-135) Görüldüğü gibi müctehitlerden her biri Peygamber Efendimizin tatbikatlarından veya sözlerinden birini kendilerine delil olarak almışlar ve görüşlerini ona göre açıklamışlardır.
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları