Kanaması Hiç Kesilmeyen Bir Kadının Âdet Durumu Nedir?
Kanaması hiç kesilmeyen bir kadının adet durumu nedir?
Hanefî mezhebine göre devamlı kanaması olan kadının üç hâli vardır:
1- Bülûğdan (ergenlikten) önce kanaması olan ve buluğa erdikten sonra da sürekli kan görmeye devam eden kızın âdeti her aydan on gün, temizliği de yirmi gün kabul edilir. Yani on günü âdet, yirmi günü de istihâza olarak kabul edilir.
2- Düzenli adet gördükten sonra devamlı kan gören ve geçmişteki âdetini hatırlayan kadın (Mu’tâde) ise; daha önceki âdet ve temizlik hâlindeki âdetini esas alır. Yani önceden beş gün hayız, yirmi gün de temizlik müddeti görüyordu ise tıpkı bu şekilde devam eder. Dolayısıyla her ayın beş günü âdet, yirmi günü de temizlik müddeti kabul edilir.
3- Düzenli âdet gördükten sonra devamlı kan gören, ancak geçmişteki âdetini unutmuş kadına (Mütehayyire) gelince; böyle bir kadının âdetli veya temiz olduğuna hükmedilmez. Şer’î hükümler konusunda ihtiyatlı davranması gerekir. Yani mescide giremez, Kur’an okuyamaz, cinsel ilişkiye giremez, her namaz vakti için gusleder ve namazını kılar (Zeylaî, Tebyin, I, 62-63).
Şafii mezhebinde mütehayyire kadının durumuyla ilgili şu bilgiler vardır: Adetinin başlangıcını ve kaç gün devam ettiğini unutan bir kadın, kamerî ayın başından itibaren galip olan adet süresini (6-7 gün) bekler, daha sonra gusül abdestini alarak temizlenmiş sayılır. (Ebu Davud, Tahare, 120; Şirbinî, Muğni’l-muhtâc, I, 181).
Mâlikî mezhebine göre mütehayyire kadın; kokusundan, renginden, katılığının değişmesinden veya acı duymasından dolayı hayız kanını ayırt edebiliyorsa, o kan hayız kanı sayılır. Dolayısıyla bu günlerde âdetli, diğer günlerde istihâzalı kabul edilir (Desûkî, Hâşiye, I, 171).
Hanbelî mezhebine göre mütehayyire kadın; âdetinin hem zamanını, hem de gün sayısını unutmuş veya âdetinin zamanını hatırladığı hâlde gün sayısını unutmuş ise âdeti her ay altı veya yedi gün sayılır. Altı gün veya yedi gün olmasını, kendisinin veya akrabalarının âdetine bakarak zann-ı galibi (üstün gelen kanaat) ile tespit eder. Ondan sonraki günlerde istihâzalı kabul edilir. Eğer âdet günlerinin sayısını hatırlayan fakat zamanını unutmuş bir kadın ise; hicrî her bir ayın başındaki günleri, âdet günleri kabul eder, diğer günlerde de istihâzalı olur (İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 403-403).
Sonuç olarak; birinci veya ikinci durumdaki kadının hayız veya temizlik günlerini hesap etmesinde bir zorluk yoktur. Ancak mütehayyire kadının, Hanefî veya Şâfiî mezhebine göre amel ettiği takdirde hem kendisi, hem de ailesi için birtakım zorluklar oluşacağı aşikârdır. Bu itibarla böyle bir kadın, Hanbelî veya Mâlikî mezhebinin görüşü doğrultusunda amel edebilir. Bu kadınlar temizlik dönemi kabul edilen günlerde özürlü (istihâza) hükümlerine bağlı olarak amel ederler.
Fıkıh kaynaklarındaki hükümler böyle olmakla birlikte günümüzde bir kanamanın âdet kanı olup olmadığı hususundaki tereddütlerin giderilmesinde, uzman doktorların teşhislerinden yararlanılabilir.
Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu
BENZER YAZILAR
- ADETLİYKEN KURAN'A DOKUNULUR MU?
- KADINLAR HAYIZ VE NİFAS HALİNDE NELER YAPAMAZ?
- ADET HALİNDEYKEN KURAN OKUNUR MU?
- KADINLARDAN GELEN BEYAZ AKINTI ABDESTİ BOZAR MI?
- ÂDET GÖRMESİ GECİKMİŞ KIZLAR NE ZAMAN MÜKELLEF OLURLAR?
- ADETLİYKEN DUA OKUNUR MU?
- ADET SÜRESİ 10 GÜNDEN FAZLA SÜRENLER İBADETLERİNİ YERİNE GETİRMEDE NASIL HAREKET ETMELİ?
- DÜZENLİ OLARAK ÜÇ GÜNDEN AZ YA DA ON GÜNDEN FAZLA KANAMASI OLAN BİR KADININ ÂDETİ NASIL BELİRLENİR?
- ADET GECİKTİRİCİ İLAÇ KULLANIP KESİK KESİK LEKE GÖREN BİR KADIN ADETLİ SAYILIR MI?
- ADETTEN ÖNCE LEKE GELİRSE NAMAZ KILINIR MI?