Kandil Simidi Neden Dağıtılır?
Kandil simidinin hazırlanma amacı, aç ve açıkta kalanlara ikram yapmaktır.
Kandil farz bir ibadet değil, dini bir geleneğin yaşatılması anlamına gelir. İslam inancına göre kutsal olduğunda hemfikir olunan günlere verilen addır.
Bu güzel gecelerde, ilk başlangıçta ‘lokma’ gibi hazırlanan ancak son yıllarda da delikli halka şeklinde ‘susamlı, tuzlu kuru pasta’ formunda simitler hazırlanır. Kutsallığı yoktur. Sadece gelenektir. Amaç, etrafındaki yakın, komşu, aç ve açıkta kalanlara ikram yapmaktır. Bu davranışın bugüne uzantısı da ‘Kandil Simitleri’dir. Alıp çayla beraber yemek için değil, sokaktaki insanlara dağıtmak için olduğu unutulmamalıdır. Aldığımız kandil simitlerini yalnızca kendimiz yemeyelim, arkadaşlarımıza, komşularımıza, akrabalarımıza ikram edelim, paylaşalım güzelliğimiz artsın.
KANDİL SİMİDİ TARİFİ
Malzemeler
- 200 gr. yağ (oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta (sarısı hamura, beyazı dışına)
- Yarım çay bardağı zetinyağı
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 4 su bardağı un
- Susam ve çörek otu
KANDİL SİMİDİNİN YAPILIŞI
1- Öncelikle oda sıcaklığındaki yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Geniş bir yoğurma kabına 4 su bardağı unu ekleyin ve ortasına çukur açın.
2- Açtığınız çukurun içine margarini, yumurta sarılarını ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyerek ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar yoğurun .
3- Kıvama gelen hamuru mutfak tezgahına alın ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
4- Koparttığınız hamurları tezgah üzerinde yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar oluşturun ve daire şeklinde birleştirin.
5- Hazırladığınız simitleri yağlı kağıt yada silpat serilmiş fırın tepsisine 1-2 cm aralıklarla dizin. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
6- Yumurta aklarına fırçanızı batırın ve simitlerin tamamına sürün.
7- Sırasıyla isteğinize göre simitlerin üzerine çörek otu ve susam serperek 200 derece önceden ısıtılmış fırında simitlerin üzeri kızarana kadar pişirin.