Kanser Korkusu Nasıl Yenilir?

SIHHAT

Kanser korkusuyla nasıl başa çıkılır? Kanser fobisi ve karsinofobi ile başa çıkmanın yedi yolu...

Dünyada yapılan çalışmalara göre kanser, erken teşhis ve gelişmiş tedavi seçeneklerine rağmen hala en fazla korkutan ve çaresizlik hissi yaratan bir hastalık olarak görülüyor.

Araştırmalar, erken teşhis ve gelişen tedavi seçeneklerine rağmen kişileri en fazla korkutan ve çaresizlik hissi yaratan bir hastalığın kanser olduğunu gösteriyor. Hatta bu korku bir fobiye dönüşüyor. Aşırı düzeyde kanser olma korkusu olarak da adlandırılan fobiye 'karsinofobi' deniliyor. Karsinofobiye sıklıkla depresyon da eşlik ediyor. Peki günümüzde karsinofobinin artmasının nedenleri neler ve bu sorunla nasıl başa çıkabiliriz? Acıbadem Maslak Hastanesi Psikoonkolog Işıl Yıldız, kanser fobisini ve karsinofobi ile başa çıkmanın 7 yolunu anlattı; önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Birçok kişi fobileriyle, korku kaynağından uzak durarak baş edebiliyor fakat karsinofobi yaşayan insanlar bu korkudan sakınamıyor. Çünkü bu korku çoğunlukla kişinin içinde, düşüncelerindedir. Hastalıkla ilgili düşünceler obsesyon gibidir. Hastalık fobileri bu açıdan obsesif kompulsif bozukluğa yakındır. Bu fobiye sıklıkla depresyon eşlik eder. Dünyada yapılan çalışmalara göre kanser, erken teşhis ve gelişmiş tedavi seçeneklerine rağmen hala en fazla korkutan ve çaresizlik hissi yaratan bir hastalık olarak görülüyor. Bunun nedeni kanserin sıklıkla ağrı, acı çekme ve ölümle bağlantılandırılması.

GÜNLÜK HAYATI BİLE ETKİLİYOR

Kanser korkusu genellikle bu hastalıkla bir şekilde temasta olmaktan kaynaklanıyor, yakın zamanda biyopsi yaptırma, yakın bir aile üyesinin ya da arkadaşın kanser tanısı alması, kanser sebebiyle bir yakının kaybı, medyada çıkan haberler, uzmanların açıklamaları, filmler ve kanserle ilgili hikayeler kişinin korkusunu körükleyip fobi düzeyine gelmesine sebep olabiliyor. Kanser olma korkusunun yarattığı yoğun anksiyete insanları farklı davranışlara sevkedebilir. Sağlıklarıyla ilgili yoğun endişe yaşayıp ve sık sık doktora giden, tetkik yaptıran ve kanser olmadığına ikna edilme ihtiyacı hisseden bir grup olduğu gibi, kötü haber almaktan ve endişelerinin doğrulanma ihtimalinden korkarak doktora gitmeyi erteleyen ya da reddeden insanlar da vardır. Kimileri de kanserden korunmak için beslenmeye ve kullanılan ürünlere çok dikkat ediyor, hastalıkla ilgili her türlü hatırlatıcıdan kaçınıyor hatta bazen kanser hastası olan yakınlardan bilerek uzak durmayı tercih ediyor.

KORKUNUZU DİLE GETİRİN

Kanser olma korkunuzu aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Onlarla konuşmak kaygınızı azaltmaya yardım edebilir.

VÜCUDUNUZU TAKİP ETMEYİN 

Tüm insanlar belirli oranda kanser olma riski taşır fakat sırf bu yüzden çok fazla tetkik yaptırmak, belirli zaman aralıklarında yapılması gereken radyolojik görüntülemeleri hekiminizin talebi olmaksızın daha sık yaptırmak doğru değildir. Bu davranışlar korkuyu azaltmak yerine artırır.

KANSER HAKKINDA DOĞRU KAYNAKLARDAN BİLGİ EDİNİN

Bilmediğimiz şeyler bizi daha çok korkutur. Bu nedenle kanserin nasıl oluştuğu ve nasıl önlenebileceği ile ilgili araştırma yapın. Kanser hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinmek korkunun azalmasını sağlayabilir.

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN

Yılda bir ya da iki defa sağlık kontrolü için hekime başvurup gerekli tetkikleri yaptırmak kanser korkunuzu azaltabilir.

KANSERİ ATLATMIŞ İNSANLARLA KONUŞUN 

Kanser hastalığını yaşamış insanlarla konuşmak ya da kanser hastaları için kurulan grupları sosyal medyadan takip etmek konuyla ilgili daha doğru bilgileri almanıza ve kanser konusunda kafanızda oluşan olumsuz algıyı değiştirmenize yardım edebilir.

SAĞLIKLI BİR HAYAT TARZI GELİŞTİRİN 

Yaşam tarzımızın sağlığımızı önemli ölçüde etkilediği bir gerçek. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle baş etme yollarını öğrenmek ve insanlarla doyum sağlayıcı ilişkiler kurmak beden ve ruh sağlığımızı korumamıza büyük katkı sağlar.

PROFESYONEL DESTEK ALIN 

Eğer tüm bunlar kanser olma korkusunu azaltmada yeterli olmuyorsa ve bu korku günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecek boyuttaysa bir uzman desteği alın.