Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?
Karabaş otu, Kekik ve Lavanta bitkilerinin karışımını andıran bir yapıya sahiptir. Karabaş kekik ya da Karabaş Lavanta olarak tanınır.
Saflık açısından hem Kekik hem de Lavantanın özelliklerini taşıdığından iyileştirici gücü yüksek bir drogdur.
OSMANLI'DA KULLANIMI İÇİN FERMAN ÇIKARDIĞI ŞİFA
Osmanlı döneminde kolera hastalığı bazı yer ve dönemlerde ortaya çıkınca bir ferman yayınlanarak herkesin bu bitkiyi kullanması şart koşulmuştur. Bağırsak içi mikrop virüs ve kötü bakterileri yok edici özelliği Osmanlı döneminde keşfedilmiştir. Stafilokok ve streptokok infeksiyonların da etkilidir.
BEYİN SÜPÜRGESİ DİYE BİLİNİR
Günümüzde Beyin süpürgesi olarak tanınmaya başlanmıştır. Beyin üzerindeki etkilerini kekik özelliğinden alan karabaş otu içeriğindeki etken maddeler Akciğer sorunları ve dolaşım sistemi üzerinde de etkilidir.
Akciğerleri ve bronşları temizleme özelliği sebebi ile Astım hastaları sigara içenler ve sigarayı bırakmaya çalışanlar tarafından da değerlendirilmiştir.
KARABAŞ OTU BİRÇOK DERDE DEVA
Karabaş otu hem hücre bölünmesini önlemekte, hem de prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı etkin özellik göstermektedir. İçerdiği geraniol maddesinin kansere karşı koruyucu ve tümör yok edici özelliği vardır.
Kan dolaşımını düzenleyici özelliği yüksek oranda (yaklaşık 5.000 ppm) içerdiği rosmarinik asitten kaynaklanmaktadır. Rosmarinik asitin önemli diğer iki özelliği damar sertliğine karşı ve kanı sulandırıcı olmasıdır.
Karabaş otunun içerdiği 1,8-cineole antibakteriyel, antiallerjik, sakinleştirici, burunda oluşan enfeksiyona karşı bir kalkandır. Ses tellerindeki enfeksiyonlara karşı ve tansiyon düşürücü özelliği olan bir maddedir.
Genel olarak karabaş otu yirminin üzerinde antibakteriyel özellikli etkin madde içermektedir. Özellikle, içerdiği caryophyllene maddesi staphylococ ve streptococ bakterilere karşı çok güçlüdür.
KARABAŞ OTU ÇAYI
Karabaş otu çayı taze ya da kurutulmuş çiçeğinden hazırlanır. Önceden kaynatılmış bir fincan suya yaklaşık 1-2 çay kaşığı kurutulmuş karabaş otu atılarak yaklaşık 3-4 dakika bekletilir. Eğer çay taze bitkiden hazırlanıyorsa demlenme süresi 7-8 dakikayı geçmemelidir.
Karabaş otu çayını günde bir bardak tüketmek sağlıklıdır. Bu çayı sürekli olarak kullanmaktan uzak durulmalıdır. Düzenli olarak kullanılacağı durumlarda 2 hafta boyunca kullandıktan sonra iki hafta ara vermek gerekir.
Kaynak: IMMU-NAT