Kefirin Faydaları Nelerdir?
Halk arasında ‘uzun yaşama iksiri’ olarak adlandırılan kefirin yararları saymakla bitmiyor. Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal; kefirin bilinmeyen faydalarını ve kefiri çocuklara sevdirmenin yollarını anlattı.
Zeka gelişiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormon dengesini sağlamaktan kemik ve kas gelişimine kadar birçok faydası bulunan kefiri çocuklara sevdirmenin yollarını, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal anlattı.
Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sıkça tüketilen 'uzun yaşama iksiri' olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri yok etmeye ve yararlı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren mucizevi bir besindir.
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar benzeri canlı organizma içeren kefir granülleri eklenerek elde edilir. Eğer uygun koşullarda saklanırsa yıllarca aktivitelerini korurlar. Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir. Kefir tanelerinin boyutları 0,5-3 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı arası renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
KALSİYUM, FOSFOR VE MAGNEZYUM DEPOSU
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofan, rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca harika bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar.
Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur. İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi gelir. Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız fayda sağladığı bilinmektedir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir.
KEFİRİ YEMEKLERİN İÇİNE SAKLAYIN
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir çay bardağıdır. İki yaşından sonra çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi ne kadar yoğurt tüketiyorsa o kadar kefir tüketebilir. Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir. Kefirli sütlaç, çörek ya da kek gibi.
KEFİRİN SAĞLIĞA FAYDALARI
- Bebeklikten ergenliğe kadar; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
- İştah açar ve beslenmeye güçlü destek olur.
- İshale ve kabızlığa iyi gelir, kansızlığı önler.
- Görme yeteneğini güçlendirir.
- Yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
- Zeka gelişimine önemli katkı sağlar.
- Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur.
- Büyümeyi hızlandırır, boy uzamasına ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
- Hormon dengesini sağlar, ergenlik dönemine pozitif etkinlik katar.