Kendini Onaran Pil Teknolojisi Geliyor
Yeni geliştirilen bir lityum-iyon pil teknolojisi, bir pilin hasar görmesi halinde kendisini tamir etmesine imkan tanıyor. Bu yeni teknoloji pillerin Apple Watch ve Samsung Gear serisi gibi giyilebilir teknoloji ürünlerinde kullanılması bekleniyor.
Araştırmacıların çalışmaları sonucunda geliştirilen yeni bir tür lityum-iyon batarya, kendini "tekrar büyüterek" hasar aldıktan kısa bir süre sonra enerji iletmeye devam edebiliyor.
Alman Angewandte Chemie dergisinin haberine göre bu yeni nesil batarya, seri karbon nanotüp yaprakları ile özel bir polimer katmanından oluşuyor. Bu polimer, sadece bataryanın bir hasar durumunda sızmasını engellemekle kalmıyor, hasar alan yüzeyin de kendini iyileştirmesini sağlıyor.
Bu yeni teknolojiyi geliştiren ekip, pilin tanıtım gösterimini bir makete bağlı olan esnek bant aracılığı ile yaptı. Bant, kesildikten ve tekrar yapıştırıldıktan sonra, sanki hiç hasar almamış gibi enerji vermeye devam edebiliyordu.
Bu yeni teknoloji bataryanın, insan kullanımı için uygunluğu ve hasar oluşturmama özellikleriyle özellikle bazen ciddi hasar oluşturabilen standart lityum-iyon bataryalar sahip Apple Watch ve Samsung Gear serisi gibi giyilebilir teknolojik ürünlerde kullanılması bekleniyor.
Standart lityum-iyon bataryalar hasar aldıklarında ya da büküldüklerinde, kullanılamaz hale gelebiliyor. Bu durum sonucunda bozulan batarya veya ait olduğu cihaz bozuluyor ve içerisinden zehirli, eritici veya yanıcı kimyasalların akmasına sebep olabiliyor.
Henüz deney aşamasında olan bu yeni teknoloji kendini iyileştirebilen bataryayı giyilebilir teknoloji ürünlerinde görmek için biraz beklememiz gerekecek.
Kaynak: yenisafak.com
YORUMLAR