Kılmış Olduğu Namazı Ayrıca Bir Cemaate Kıldırmak ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Bir farz namazı kılmış veya kıldırmış olan kimse aynı namaz için başka bir cemaate namaz kıldırabilir mi? Kılmış olduğu namazı ayrıca bir cemaate kıldırmak ile ilgili hadisler.

Câbir bin Abdullah radıyallahu anhdan:

Muaz bin Cebel radıyallahu anh yatsı namazını Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile kılar sonra kabilesine gelir. Aynı yatsı namazını kabilesine kıldırırdı. (Ebû Dâvûd, Salât, 68/599)

Hadisin Açıklaması

Hz. Muaz’ın, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile kıldığı yatsı farzdır. Sonra kendi kabilesinde kıldırdığı nafile oluyor. Kabilesi farz kılarken, nafile kılan Hz. Muaz’a uyuyorlar. Farz kılanların Nâfîle kılan bir zata uymaları sahih midir? İmâm-ı Azam hazretlerine göre: Farz kılan nafile kılana uyamaz. İmam Mâlik’in görüşü de böyledir.

Şâfiî ve Ahmed bin Hambel’e göre farz kılan nafile kılanlara uyabilirler. (Bezl-ül-Mechüd, c. 4, s. 221)

*

Âmr bin Dinar radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre, Câbir bin Abdullah radıyallahu anhın şöyle dediğini işitmiş:

Muaz radıyallahu anh, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber namaz kılar ve döner (aynı namazda) kabilesine de imam olurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 68/600; Buharî, Kitâbu’l-Ezân, b. 58, s. 172, c. 1; Müslim, Kitâbu’l-İmâmet; Nesêi, Kitâbu’l-İmâmet, b. İhtilâfı niyyeti imam vel memun, s. 102, c. 2)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları