Kilo Vermenin Yolları Nelerdir?

Kilo vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktalar...

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar: “Toplum olarak yanlışımız kilo problemlerini estetik sorun olarak görmemiz. Asıl doğru olan ise fazla kiloları sıhhatinizi tehdit eden bir problem olarak görmektir. Mühim olan tatbik edeceğiniz sıhhatli beslenme programını hayatınızın devamında da tatbik etmek” dedi.

Tutar, istenilen vücuda sahip olabilmek için neler yapılması veya yapılmaması konusunda şunları söyledi;

GÜNE ERKEN BAŞLAYIN

Daha hızlı ve sıhhatli kilo vermek istiyorsanız mümkün olduğunca uyuma ve uyanma saatlerinizin düzenli olması gerekmektedir. Geç saatlerde kalkmanız metabolizmanızın ciddi mânâda yavaşlamasına ve kilo verme hızınızın azalmasına sebep olacaktır. Uyandıktan sonra kahvaltı yapıp tekrar uyumanızda tok mideye uyuduğunuz için daha çok kilo almanıza sebep olacaktır.

KAHVALTI YAPIN

Yapılan bilimsel çalışmalar uyandıktan sonra 30 dakika içerisinde besin tüketilmesi metabolizmanın ciddi mânâda hızlandığını göstermektedir diyor. Bunu yapmadığınızda güne daha yavaş çalışan bir metabolizma ile başlamış olacaksınız. Eğer kahvaltı alışkanlığım yok veya midem bulanıyor yiyemiyorum diyorsanız, kahvaltıda tost, kuru meyve veya süt gibi alternatifleri düşünebilirsiniz.

PROTEİNLİ BESİNLER TÜKETİN

Protein içeriği yüksek olan besinler genellikle hayvansal kaynaklı besinlerdir. Kırmızı et, tavuk, balık, köfte, yoğurt, süt, ayran, peynir, yumurta gibi besinlerin beslenme programınızda kesinlikle bulunması tavsiye edilir. Özellikle sebze ağırlıklı besleniyorsanız yanında kesinlikle yoğurt, ayran veya cacık eklemelisiniz. Et ağırlıklı beslenmeniz ise termojenik etkiyi (besinler vücutta sindirilirken yakılan enerji) arttıracağı için daha hızlı çalışan bir metabolizma mânâsına gelmektedir.

SIHHATLİ ATIŞTIRMALAR YAPIN

Kimi zaman tartışılsa da ara öğünlerde besin tüketilmesi kan şekerinin dengeli kalmasını sağlar. Bu durum ise sizin hem daha tok bir gün geçirmenizi sağlamasının yanı sıra bir sonraki öğünde daha az besin tüketiminin sebebi olacaktır. Kuruyemiş, kuru meyve, protein içeriği olan peynir, ayran, yoğurt gibi besinlerden ara öğün yapmanız kilo verme sürecinizi hızlandıracaktır.

ŞOK DİYET TATBİK ETMEYİN

Bu devirde genelde şok diyet tatbik edilerek bir anda çok fazla kilo verilir. Bu durum o anlık psikolojinizi ve kendinize olan güveninizi arttırsa da yaz aylarının sonunda daha fazla kilo olarak size geri dönmektedir. Ayrıca bu diyetlerde kilo kaybının kaslardan olduğu bilinmektedir. Kas kayıpları ile tartı üstünde kilonuzun azalması gerçekleşse de görüntüde ve kıyafetlerinizde herhangi bir farklılık gözlenmez. Sıhhatinizi tehdit edecek ve hayatınızın ilerleyen yıllarında size zarar verecek bu tür diyetlerden uzak durmalısınız.

ANTİOKSİDAN ALIMINA İTİNA GÖSTERİN

Antioksidanlar, hücrelerimize zarar veren serbest radikalleri etkisiz bir hale getirerek yaşlanmayı ve daha genç ve sıhhatli bir bedene sahip olmamızı sağlar. Antioksidanlar özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve yeşil çay içerisinde bulunmaktadır. Antioksidan alımı için özellikle A, C, E vitamini ve selenyum mineralinin fazla miktarda bulunduğu besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Daha dinç bir vücut ve genç bir görünüm için antioksidanları ihmâl etmemelisiniz.

YAĞ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Özellikle doymuş yağ olarak adlandırdığımız margarin, tereyağ tüketimi hemen hemen hiç olmamalıdır. Çünkü doymuş yağlar zaten hayvansal kaynaklı besinler olan et, süt ve yoğurt gibi besinlerden alınmaktadır.

HAYATINIZA FİZİKSEL AKTİVİTEYİ DAHİL EDİN

Özellikle yaza daha formda girmek istiyorsanız, fiziksel aktivite yapmalısınız. Eğer fiziksel aktivite yapıyorsanız bunun süresini arttırabilirsiniz. Yeni başlayanlar için ilk günler 15-20 dakika olarak başlanmalı ve 1 hafta içerisinde bu süre 30-45 dakikaya çıkarılmalıdır. Fiziksel aktivite yaparken unutulmaması gereken en mühim nokta sürenin 30 dakikanın üzerine çıkmasıdır. Çünkü bu süre içerisinde vücutta glikojen depolarının yıkımı gerçekleşirken, bu süreden sonra vücut yağ yakmaya başlamaktadır.

Bu devirde başlamış olduğunuz sporun devamlılığı hem sıhhatiniz açısından hem de verilen kiloların tekrar alınmaması açısından mühimdir. Bu sebeple yaz ayından sonra yapmayacağınız sporlara başlamak yerine hem bedeninizin daha rahat yapabileceği hem de zevk alacağınız sporları tercih etmelisiniz.

POSALI GIDALAR TÜKETİN

Yapılan araştırmalar, zayıflamak ya da formda kalmak isteyen bireylere posanın yardımcı olduğunu göstermektedir. Posanın formda kalmaya yardımcı iki temel etkisi vardır: “Birincisi yemek süresince daha çok çiğnemenizi sağlayarak, daha çabuk doymanızı sağlarlar. İkincisi, posalı besinler sizi daha uzun süre tok tutarlar. Ayrıca posalı besinler genelde az posa içeren besinlere göre daha az kalori içerirler. Yüksek posalı besinlerin kan şekerini dengeleyici ve kan kolesterolünü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.”

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.