Kısaca Meleklere İman Nedir?

Meleklere İman

Kısaca meleklere iman nedir? Meleklerin özellikleri nelerdir?

Allah -celle celâlühü- tarafından yaratılmış nûrânî varlıklara “melek” denir. Melekler, latîf cisimler olup istediği şekle girebilirler. Melekler insanlar gibi yemez, içmez, evlenmez, doğurmaz ve doğrulmazlar. Erkeklik ve dişilikleri yoktur.

Meleklerin varlığını, peygamberler ve bütün ilâhî kitaplar haber vermiştir. Biz, meleklere bu şekilde inanmakla mükellefiz. Aksi şekilde inanan, îmanını kaybetmiş olur. Çünkü meleklere inanmak da îmanın ana rüknüdür. Melekler, Allâh’ın emirlerine aslâ karşı gelmezler. Meleklerin bir kısmı, daima ibadetle ve zikirle meşgul olur. Bir kısmı da yerde ve gökte Allah -celle celâlühü- tarafından çeşitli vazifelerle emrolunmuşlardır. Sayılarını ve şekillerini ancak Allah -celle celâlühü- bilir. “Her kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâil ve Mikâil’e düşman olursa, bilsin Allah -celle celâlühü- kâfirlerin (inanmayanla- rın) düşmanıdır.” (el-Bakara, 98)

Melekler, Allah -celle celâlühü- tarafından çeşitli vazifelerle görevlendirilmiş- tir. Cebrâil, Azrâil, Mîkâil, İsrâfil adında dört büyük melek vardır ki, bunlar, me- leklerin en büyüklerindendir. Görevleri:

1- Cebrâil (a.s.): Allah -celle celâlühü- ile peygamberleri arasında elçilik

2- Azrâil (a.s.): Allâh’ın izni ile kâinatta bulunan bütün canlı varlıkların canını almakla görevlidir.

3- Mîkâil (a.s): Tabiat olaylarını idare etmekle görevlidir.

4- İsrâfil (a.s.): Kıyametin kopması ve öldükten sonra dirilmenin vaktini bildirici vasıta olan sûr’a üflemekle görevlidir.

Allah’ın bu meleklerden başka, sayısını bilemediğimiz daha nice melek- leri vardır. Bazıları şunlardır:

Kirâmen Kâtibîn: İnsanın sağında ve solunda bulunup iyilik ve kötülük- leri yazan meleklerdir. İnsanın yaptığı iyilik ve kötülükler, bu melekler tarafın- dan hemen yazılır.

Münker-Nekir: Öldükten sonra kabirde insanlara soru soracak olan me- leklerdir.

Rıdvan: Cennetin bekçisi ve cennetteki meleklerin önderidir.

Mâlik: Cehennemin bekçisi ve cehennemdeki meleklerin önderidir.

MELEKLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

MELEKLERLE İLGİLİ HADİSLER