Kısaca Peygamberlere İman Nedir?
Kısaca peygamberlere iman nedir?
Allah -celle celâlühü-, emirlerini, yasaklarını, hükümlerini kullarına bildirmek için görevlendirdiği seçkin insanlara “peygamber” denir.
Bu zâtların Allah -celle celâlühü- tarafından peygamber olarak insanlara gönderildikleri, Allâh’ın izni ile başkalarının yapamayıp kendilerinin yaptığı olağanüstü işlerle yani “mûcizelerle” sabit olmuştur. Peygamberlik, tamamen Allah -celle celâlühü- vergisi olup, çalışmakla elde edilmez.
PEYGAMBERLER İKİYE AYRILIR
Peygamberler “rasûl” ve“nebî” olmak üzere ikiye ayrılır:
1- Rasûl: Yeni bir kitap, yeni bir şeriat (din) ile bir ümmete gönderilen pey- gamberlere “rasûl” denir. Mûsâ -aleyhisselâm- ve Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- gibi.
2- Nebî: Yeni bir kitap ve yeni bir şeriat ile gönderilmeyip, kendisinden önceki peygamberin şeriatı ile amel eden peygamberlere “nebî” denir. Harun -aleyhisselâm- gibi.
İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem -aleyhisselâm- ile son peygamber, bi- zim Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa -sallâllâhu aleyhi ve sellem- arasında sayılarını bilemediğimiz ne kadar peygamber gelip geçmiş ise, hepsi haktır ve Allah -celle celâlühü- tarafından gönderilmiştir ve Allâh’ın kullarıdır. Bu şekilde îman etmek farzdır.
PEYGAMBERLERİN 7 ORTAK SIFATI
Bütün peygamberlerde bulunan ortak sıfatlar vardır, 7 tanedir:
1- Sıdk: Doğru olmak Bütün peygamberler, fıtraten doğru söz- lüdür, aslâ yalan söylemezler.
2- Emânet: Güvenilir olmak Peygamberler her konuda güve- nilir kimselerdir. Allah -celle celâlühü-’ne, kullarına ve emanetlerine hıyanet et- mezler.
3- Fetânet: Zeki olmak Peygamberler son derece zeki ve akıl- lıdırlar.
4- İsmet: Günahsız olmak demektir. Peygamberler gizli ve açık bütün günahları işlemekten uzak olmuşlardır.
5- Adalet: Adaletli olmak Peygamberler vazifelerinde her za- man adaletli olmuşlardır.
6- Tebliğ: Allâh’ın hükümlerini ümmetlerine ulaştırmaları Bü- tün peygamberler Allâh’ın emirlerini gizlemeden ümmetlerine ulaştırmışlar- dır.
7- Erkek olmak: Allah -celle celâlühü- peygamberlik görevini hiçbir zaman kadınlara vermemiştir.
YORUMLAR