Kışın Hasta Olmamak İçin Mutlaka Yiyin!

Kış aylarında beslenmemize özen göstererek, bağışıklık sistemimizi güçlendirebileceğimizi söyleyen Diyetisyen Neslihan Aktepe, bu dönemde kivi tüketiminin önemine dikkat çekti.

Havalar da son kalan pastırma sıcakları yaşansa da mevsim itibarı ile kış aylarına başladık. Havaların sürekli değişkenlik gösteriyor olması bağışıklık sistemimizi zayıflatarak, daha çok hastalanmamıza neden olmaktadır.

Kış aylarında beslenmemize özen göstererek, bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir ve vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyabiliriz.

HER GÜN İKİ YEMENİN FAYDALARI

- Günlük önerilen C vitaminin neredeyse 2,5 katını karşılayabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

- Zengin C vitamini içeriği ile yaşlanmanın etkilerini azaltabilirsiniz.

- 2 adet kivinin lif içeriği bir kase buğday kepeği gevreğinden daha fazladır.

- Muzdan daha fazla potasyum içerdiği için özellikle sporcu beslenmesinde önemli yeri bulunmaktadır.

Kışın hastalıklardan korunmak için yapmanız gerekenler

- Güçlü kemikler için son kalan güneş ışınlarını değerlendirebilir, kış uykusundaki metabolizmanızı canlandırabilirsiniz.

- Güneş etkisini iyice yitirmeye başladığında haftada 3-4 kez balık tüketerek Omega-3, selenyum ve D vitamini alımınıza destek olabilirsiniz.

- Omega-3 yağ asitlerinin göbek yağlarınızdan kurtulmak konusunda önemli bir rolü bulunmaktadır.

- Hastalıklara karşı savunma kalenizi güçlendirebilmek için A ve C vitamini içeren sebze-meyve tüketimimize özen göstermelisiniz. ( narenciye, havuç, kivi, lahanagiller, yeşil yapraklı sebzeler, greyfurt v.s )

- Güçlü bağışıklık sistemi için magnezyum ve çinko deposu olan buğday ruşeymine günlük beslenmenizde yer verebilirsiniz.

- Soğuk havaların başlaması ile birlikte günlük birkaç bardak içilmeye başlayan, su tüketiminizi gerekirse aromalandırarak 2.5 litre seviyesine tekrar getirmelisiniz.

- Su içmek, kışın yaşayabileceğiniz konsantrasyon kayıplarını azaltabilir.

- Su içmek, kışın sıkça yaşadığınız tatlı krizlerini azaltabilir.

- Günlük en az 10.000 adım atarak yaz aylarında olduğu gibi vücudunuzu aktif hale getirebilirsiniz.

- Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilmek için yağsız süt, yoğurt, et gruplarını tüketmelisiniz.

- Probiyotik alımınızı düzenleyerek, hem bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, hem de kilo verme hızınızı artırabilirsiniz.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.