Kitap Kurdu Öğretmen

Kayseri’de yaşayan emekli öğretmen Dursun Çiçek, çocukluk döneminde başlayan kitap tutkusuyla evini binlerce kitabın yer aldığı kütüphaneye dönüştürdü.

Kayseri’de yaşayan ve çocukluğundan itibaren “kitap kurdu” olan emekli öğretmen, bugüne dek topladığı 43 bin civarında kitapla evini kütüphaneye dönüştürdü.

Kayseri’de yaşayan emekli öğretmen Dursun Çiçek, çocukluk döneminde başlayan kitap tutkusuyla evini binlerce kitabın yer aldığı kütüphaneye dönüştürdü.

Henüz ilkokul çağındayken ağabeylerine özenerek kitap okuma alışkanlığı kazanan 54 yaşındaki Çiçek, daha sonra eline geçen her parayla kitap satın almaya başladı. Yıllarca kitap alan Çiçek, biriktirdiği yaklaşık 43 bin civarında kitapla şahsi kütüphanesini oluşturdu.

HER YERDEN KİTAP FIŞKIRAN EV

Çiçek, zamanla kitapların muhafazasında zorlanınca 13 bin civarında kitabını çevresindekilere dağıtarak kitap sayısını 30 bine düşürdü. Evinde banyo ve mutfak haricinde hemen her yerden adeta kitap fışkıran Çiçek, tutkunu olduğu kitaplarıyla iç içe yaşam sürüyor.

“HER ZAMAN KİTAP KOKULU YERLERDE OLDUM”

Düzenli olarak kitap okumayı sürdürdüğünü ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

“İlkokul dördüncü sınıfta başlayan hayat sürecimde liseyi bitirdiğimde 747 kitabım vardı. Babamdan ilk dayağı kitap yüzünden yedim. Kitap almak için param yetmeyince bir bakkal dükkanımız vardı oradan para tırtıklamaya başladım. İkinci ve üçüncü de yakalandım. Yakalandıktan sonra babam bana güzel bir şekilde para kazanmamın ve bu işi meşru yoldan yapmamın ne olduğunu anlatınca ben de iş buldum. 12-13 yaşlarında bir eczanede çırak olarak çalıştım. Paralarımı biriktirerek hep kitap aldım ve kitap benim bu manada erken yaşta çalışmama vesile oldu. Daha sonra üniversiteye geldim. Her zaman kitap kokulu yerlerde oldum.”

Hayatını kitaplarına göre şekillendirdiğini, kitaplarla dolu evinin odalarına kitaplardan arta kalan yerlere eşyalarını sığdırdığını dile getiren Çiçek, yer bulamadığı için 13 bin civarında kitabı öğrencilere bağışladığını ve çevresine dağıttığını aktardı.

EVİNDE 30 BİN KİTAPLA YAŞIYOR

Çiçek, evindeki kişisel kütüphanesinde 30 bin civarında kitap bulunduğuna işaret ederek "Şu anda evde mutfak ve banyo hariç odalarım kitapla dolu. Sayısal olarak ne kadarını okudum bilemiyorum ama ilkokul dördüncü sınıfta başlayan okuma maceram günlük ortalama 150 sayfayla başladı, şimdilerde günlük 250 sayfa okuyorum." diye konuştu.

Evliliğinin de kitapların evinde muhafaza edilmesinden kaynaklanan sorunlardan dolayı sona erdiğini anlatan Çiçek, “Kitap dolu bir evde yaşamak kolay değil. Hele de bir kadın için hiç kolay değil. Tabii kitaplarım eşyalara galip gelince ben kitaplarımla ayrı bir eve taşındım. Şu anda kitaplarımla beraber ayrı bir evde yaşıyorum.” dedi.

Çiçek, 29 yıl öğretmenlik yaptığını, her zaman kitaplarını öğrencilerinin istifadesine sunduğunu söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.