Kitap Listelerine İnanma, Listesiz Kalma

İlk sayısından itibaren kültür dünyasında önemli bir yer edinen kitap dergisi Okur'un 7. sayısı çıktı. Dergi, bu sayısında kitap okuma listelerini konu ediniyor. Ayrıca birbirinden güzel kitap yazıları ve söyleşiler de okurları bekliyor.

Dosya konumuz okuma listeleri. Hemen her yerde elimize tutuşturulan zoraki listeler okuma serüvenimizi zenginleştiriyor mu, yoksa bizi sınırlıyor mu? Örneğin alan okumaları için bir listeye, daha doğrusu rehbere kesinlikle ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz fakat serbest okumalarımız için de aynı zorunluluk söz konusu mu? Handan İnci, Necip Tosun, Cüneyt Uzunlu, İslam Dalp ve pek çok okuyucumuzla bu soruların cevabını aradık.

Orta sayfa söyleşimiz Ümit Meriç Hoca ile. Babası Cemil Meriç ile ilişkisi, İstanbullu olma duygusu ve yeni çalışmalarını uzun uzun masaya yatırdık. Ayrıca, Necip Tosun ile öykücülüğün sınırlarını ve genç öykücülerin durumunu; Bekir Şahin ile el yazma eserlere dair hurafeleri; Devran Bildik ile nasıl oldu da çocuklara ücretsiz kitap vermeye başladığını; Oktay Çetinkaya ile okuma serüvenini ve Semih Taneri tasarım yolculuğunu konuşma fırsatımız oldu.

Bu sayımızda iki adet çevirimiz var. İlki, seri hale getirmek istediğimiz Simon Critchley’in Heidegger ve onun eşsiz eseri Varlık ve Zaman’a dair incelemelerini içeriyor. Bu çevirinin devamının geleceğini belirtmiş olalım. Diğeri çocuk edebiyatı hakkında oldukça önemli bir analiz. Dergimizin daimi okuyucuları bilirler, çocuk edebiyatı özel ilgi alanlarımızdandır.

Tüm bunların dışında yayıncılık dünyasından kitap haberleri, onlarca tahlil ve inceleme metni; hatırat, seyahat, psikoloji, tarih, çocuk kitaplıkları ve köşeler de sizleri bekliyor. Hasılı, yine zengin bir içerik sunmaya gayret ettik.

Çok daha güzel sayılarda buluşmak umuduyla.

Bu sayının yazarları:

Abdullah Güner  Abdullah Harmancı  Abdullah Yalnız  Abdurrahim Yüce  Abdussamed Çağlıyan  Adem Koçal  Ahmet Ünal  Akif Emre  Alaaddin Serhan Yaman  Ali Ayçil  Ayşe Tuğba Silahtar  Ayşe Yazıcılar  Bekir Şahin  Burhaneddin Kanlıoğlu  Cüneyt Uzunlu  Deborah Amos  Deran Bildik  Dursun Ali Tökel  Ercan Yılmaz  Esad Mücahit Eskimez  Eyüp Tosun  Fatma Beyza Ateş  Fatma Kebire Gündüz  Feyza Kartopu  Gamze Tuna  Gökhan Gökçek  Gülay Özlen Lekesiz  Hamit Kardaş  Handan İnci  Hatice Sarı Tan  Hüma Ece  İbrahim Demirci  İslam Dalp  İsmail Demirci  İsmail Güleç  Kemal Sayar  Mehmet Erken  Mehmet Lütfi Arslan  Metin Karabaşoğlu  Murat Bozkurt  Mustafa Bozoklu  Mustafa Ceylan  Mustafa Kirenci  Necip Tosun  Nil Ormanlı Balpınar  Oktay Çetinkaya  Rabia Gülcan Kardaş  Sami Yaylalı  Selim Tiryakiol  Sema Şahingöz  Semih Taneri  Seval Akbıyık  Simon Critchley  Suavi Kemal Yazgıç  Süleyman Ragıp Yazıcılar  Süleyman Sertkaya  Tuğba Coşkuner  Turgay Bakırtaş  Ümit Meriç  Yunus Emre Tozal  Yusuf Temizcan  Yusuf Turan Günaydın

Detaylı bilgi için: www.okurdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.