Kitapçıya Dönüştürülen Bakkala Kitap Yağıyor!

Hatay'ın Erzin ilçesinde 75 yaşındaki Abdulkadir Doğan'ın kütüphaneye çevirdiği bakkal dükkanında kitap sayısı, Türkiye'nin dört bir yanından bağışlar ile neredeyse ikiye katlandı.

Hatay'ın Erzin ilçesi Başlamışlı köyünde 75 yaşındaki Abdulkadir Doğan'ın emekliliğinin ardından kütüphaneye çevirdiği bakkal dükkanına Türkiye'nin dört bir tarafından kitap bağışı yapılıyor.

Anadolu Ajansının (AA) geçen yıl yayınladığı "Bakkalını kütüphaneye dönüştürdü" haberi ile takdir toplayan Doğan, Ankara, İstanbul, Antalya ve Eskişehir gibi birçok ilden ziyaretçi ağırlayıp kitapseverlerin hediye ettiği eserleri kütüphanesinde okurların hizmetine sunuyor.

Geçen yıl bin 343 olan kitap sayısını hediye edilen eserlerle 2 bin 100'e çıkaran Doğan, tek tek kayıt altına aldığı kitapları titizlikle muhafaza ediyor. En büyük hayalini gerçekleştirdiğine inanan Doğan, bundan sonrası için de kitapların gelecek nesillere aktarılmasını ve kütüphanesinin restore edilmesini istiyor.

ORTAOKUL TERK

Doğan, okumaya ortaokul yıllarında başladığını ve kitap sevgisini Türkçe öğretmenine borçlu olduğunu söyledi. Maddi imkansızlıklar yüzünden ortaokuldan sonra eğitimine devam edemediğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Okula devam edememem beni çok üzdü, arkadaşlarım okula giderken ben onların arkasından bakardım ama hiçbir zaman da pes etmedim, kendimi okumaya verdim. Arkadaşlarımın kitaplarını ödünç alıp okurdum. Ağabeyim ile bakkal dükkanı açtık. Her gün bakkalı açtığımda kitabı elime alıp okurdum. Sonra buradan ağabeyimle emekli olduk. O sürede evde bir sürü kitabım olmuştu. Kitaplarımı bakkalıma yerleştirip ekmek teknemizi kütüphaneye çevirdim. Her birini özenle kaplarım ve tek tek düzeltirim. Bu kitaplar hem burada daha iyi muhafaza ediliyor hem de gençlere yol gösteriyor."

Doğan, dükkanın "milli" bir kütüphaneye dönüştürülmesinin en büyük arzularından olduğunu aktardı.

AA'NIN HABERİNDEN SONRA ÇOK İLGİ GÖRDÜ

Doğan, geçen sene Anadolu Ajansının yaptığı haber üzerine Türkiye'nin dört bir tarafından ziyaretçi ağırladığını söyledi.

Gelen her ziyaretçinin kütüphanesine kitap hediye ettiğini vurgulayan Doğan, "Anadolu Ajansının yaptığı haber üzerine çok sayıda kişi kütüphaneyi ziyaret etti. Kaymakamlar, kolejdeki çocuklar, Antalya, Ankara ve birçok ilden vatandaşımız geldi. Kütüphanemizi ziyaret eden kişiler fotoğraf çekiyorlar, kitapları inceliyor, bilgi ediniyor ve kitap bağışlıyor. Hatta bazıları da memleketlerine gittiğinde kolilerle kitap gönderiyor. Ben de burada bunları kayıt altına alarak milletin okumasını sağlıyorum." diye konuştu.

Kütüphanede yaklaşık 2 bin 100 kitap bulunduğunu aktaran Doğan, eserlerin genellikle dini, tarihi, edebi ve kültür sanat türünde roman olduğunu bildirdi. Doğan, kitapların yanı sıra yaklaşık 2 bin 500 kaset ve CD'nin de kütüphanesinde yer aldığını ekledi.

"ÇOCUĞUM OLMAYINCA KİTAPLAR ÇOCUKLARIM OLDU"

Abdulkadir Doğan, 50 yıl önce tanıştığı eşiyle severek evlendiğini ancak çocukları olmadığını söyledi. Kitaplarını "çocuklarım" diye adlandıran Doğan, "Çocuğum olmayınca kitaplar çocuklarım oldu. Onları okuyarak huzur buluyorum. Ölene kadar kitap okuyacağım. Sadece yetkililerden buranın restore edilmesini istiyorum çünkü gelecek kuşaklara bu kitapları bilgileri aktarmamız lazım." dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.