Kitaplar ve Şeriatler Neden Değişti?
Allah (c.c) tarafından gönderilen kutsal kitaplar ve şeriatler zamanla neden değişti? Değişmesinde ki sebepler ve hikmetler nelerdir? Prof. Dr. Halit Çalış yanıtlıyor...
Şeriat, Allah'ın koyduğu, inanılmasını ve yaşanmasını emrettiği i'tikadî, içtimaî, iktisadî, hukukî ve ahlâkî kanunların bütünüdür.
KENDİSİNE İLAHİ KİTAP VERİLEN PEYGAMBERLER
Sözlükte "yazmak, nikâh kıymak, dikmek, bağlamak ve farz kılmak, ıstılahta ise yazılmış sayfalardan oluşan eser" demektir. Çoğulu kütüb'dür. Kur'ân'da bu kelime, tekil ve çoğul şekliyle 261 defa geçmiş ve Levh-i mahfuz (Kâf, 50/4), Tevrât (Âl-i İmrân, 3/78) İncil (Âl-i İmrân, 3/64), mektup (Neml, 27/29), Kur'ân (Bakara, 2/2), rahmet ve mağfiret (Enfâl, 8/68), insanların sevap ve günahlarının yazıldığı amel defteri (İsrâ, 17/14), ömür ve müddet (Hicr, 15/4), farz olan ibâdet (Nisâ, 4/103) ve delil (Hac, 22/8) anlamlarında kullanılmıştır. Kitap kelimesi Kur'ân'da çoğunlukla Kur'ân anlamına gelmektedir. İslâm terminolojisinde kitap denince de ilk akla gelen Kur'ân'dır.
-
Kutsal kitaplar hangi peygamberlere gönderilmiştir?
Hz. Adem -aleyhisselâm--'dan günümüze kadar insanlığa dört ilahi kitap gönderilmiştir.
- Hz. Davud’a -aleyhisselâm- Zebur,
- Hz. Musa -aleyhisselâm- Tevrat,
- Hz. İsa -aleyhisselâm- İncil,
- Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e Kur’ân-ı Kerim Allah tarafından insanlığa yol gösterecek birer ışık olarak gönderilmiştir.
YORUMLAR