Kıyamet Alametleri
Kıyamet nedir? Kıyamet alametleri nelerdir, hangileri gerçekleşti? Kıyametin büyük ve küçük alametleri nelerdir? Kıyamet ne zaman kopacak? Kıyamet nasıl gerçekleşecek? Kıyamet ve alametleri...
Kıyamet ile ilgili ayet ve hadisler var mıdır? Kıyametin ne zaman kopacağı belli mi? İşte gerçekleşen ve gerçekleşmeyen kıyamet alametleri...
KIYAMET NE DEMEK? | Kıyamet Nedir?
Kıyamet, "kalkmak, dikilmek, ayaklanmak" anlamlarına gelir.
Kıyamet, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden yaratılıp diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir. Bu durumda kıyamet genel bir ölümden sonra genel bir dirilişi kapsamaktadır.
Kıyametin kopması, aklın imkânsız göreceği bir olay değildir. Çünkü evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olan Allah'ın, evrendeki düzeni bozması, dolayısıyla bugün tabiatı düzenleyen kanunların alt üst olması akıl açısından mümkündür.
KIYAMET İLE İLGİLİ ÂYETLER
Kur'ân-ı Kerîm'de kıyametin geleceğinden kuşku duyulmaması gerektiğini belirten ve kıyamet ile ilgili durumları açıklayan pek çok âyet vardır:
"İnsan kıyamet günü ne zamanmış? diye sorar. İşte göz kamaştığı, ay tutulduğu, güneşle ay bir araya getirildiği zaman! O gün insan ‘kaçacak yer neresi?’ diyecektir. Hayır, hayır! (Kaçıp) sığınacak yer yoktur. O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur." (el-Kıyâme 75/6-12)
"Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, insanoğlu (yapıp) gönderdiklerini ve (yapamayıp) geride bıraktıklarını bir bir anlar." (el-İnfitâr 82/1-5)
Kıyametin Diğer İsimleri
Kur'an'da kıyamet günü; saat, vâkıa (kesin olarak meydana gelecek olan), et-tâmmetü'l-kübrâ (en büyük felâket ve belâ), hâkka (gerçek olan), gaşiye (şiddetiyle birden bire halkı saran), karia (kapıyı çalacak gerçek) gibi isimlerle de anılmıştır.
Kıyamet günü önce müminlerin ruhları alınarak âhirete göçmeleri sağlanacak, böylece kıyamet, insanların kötüleri ve kâfirler üzerine kopacaktır. (Buhârî, “Fiten”, 5; Müslim, “Fiten”, 53; İbn Mâce, “Fiten”, 24)
KIYAMET ALAMETLERİ (EŞRÂTÜ'S-SÂAT)
Kıyamet alâmetleri, insan iradesine bağlı olması veya olmaması, kıyametin kopuşuna çok yakın bulunup bulunmaması durumu göz önünde tutularak iki başlık altında incelenir: Küçük alâmetler, büyük alâmetler. Alâmetlerin büyük veya küçük diye nitelenmeleri önemlerinden dolayı değil, açıklanan sebepten dolayıdır.
1. Küçük Kıyamet Alametleri
Dinî emirlerin ihmal edilmesi ve ahlâkın bozulması gibi insan iradesine bağlı olarak büyük alâmetlerden çok önce meydana gelecek olan olaylardır.
- Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in gönderilmesi ve onunla peygamberliğin sona ermesi,
- ilmin ortadan kalkıp bilgisizliğin artması,
- şarap içme ve zinanın açıkça yapılır olması,
- ehliyetsiz insanların söz sahibi olması,
- adam öldürme olaylarının artması,
- dünya malının bollaşması,
- zekât verecek fakirin bulunmaması gibi olaylar kıyametin küçük alâmetlerinin bazılarıdır. (Buhârî, “Tefsîr”, 79, “Hudûd”, 20, “Fiten”, 25; Tirmizî, “Fiten”, 34; İbn Mâce, “Fiten”, 25; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 15)
2. Büyük Kıyamet Alametleri
Kıyametin kopmasının hemen öncesinde meydana gelecek ve birbirini izleyecek olan olaylardır. Büyük alâmetler, tabiat kanunlarını aşan ve insan iradesinin dışında gerçekleşen olaylardır. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir hadislerinde, "Kıyametten önce on alâmet görmediğiniz sürece dünyanın sonu gelmez." (Müslim, “Fiten”, 39; Ebû Dâvûd, “Melâhim”, 11; İbn Mâce, “Fiten”, 28) buyurmuş ve bu alâmetleri şu şekilde sıralamıştır:
- Duman:
Müminleri nezleye tutulmuş gibi bir duruma getiren ve kâfirleri sarhoş eden bir dumanın çıkışı ve bütün yeryüzünü kaplaması.
- Deccâl:
Deccal isminde bir şahıs çıkacak ve İlahlık iddiasında bulunacak, istidrâc denilen bazı olağan üstülükler gösterecek ve İsa aleyhisselam tarafından öldürülecektir.
- Dâbbetü'l-arz:
Bu isimde bir canlı çıkacak, yanında Hz. Musa aleyhisselam'ın asâsı ve Hz. Süleyman aleyhisselam'ın mührü bulunacak, asâ ile müminin yüzünü aydınlatacak, mühür ile kâfirin burnunu kıracak, böylelikle müminlerin ve kâfirlerin tanınmaları sağlanacaktır.
- Güneşin Batıdan Doğması:
Evrenin tek hâkimi Allah'ın emriyle güneş batıdan doğacak, bu olaydan sonra iman edenlerin imanı, kendilerine hiçbir fayda vermeyecektir.
- Ye'cûc ve Me'cûc'ün Çıkması:
Bu isimde iki topluluğun yeryüzüne dağılarak bir süre bozgunculuk yapmaları da kıyametin bir başka büyük alâmetidir.
- Hz. İsa'nın (a.s.) Gökten İnmesi:
Hz. İsa aleyhisselam kıyametin kopmasına yakın gökten inecek, insanlar arasında adaletle hükmedecek, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in dini üzere amel edecek, Deccâl'i öldürecek, sonra da ölecektir.
- Doğuda,
- Batıda ve
- Arap Yarımadası'nda olmak üzere üç yer çöküntüsü meydana gelecektir.
- Ateş Çıkması:
Hicaz taraflarında büyük bir ateş çıkacak ve her tarafı aydınlatacaktır.
Kıyamet alâmetleriyle ilgili olarak hadis kitaplarımızda pek çok rivayet ve bilgi bulunmaktadır. Âhiretle ilgili diğer konularda olduğu gibi kıyamet alâmetlerinin mahiyeti konusunda da gerçek bilgi sahibi yüce Allah'tır. Onların gerçek yüzü bilinemez. Ancak bazı yorumlar yapılabilir, mahiyeti ise Allah'a havale edilir.
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
YORUMLAR
rabbim hepimizi korusun en hayırlısı neyse onu nasip etsin
RABBİM Bizi bütün musibetlerden korusun amin
Allahtan baska kimse bilemez tabi rabbim bize hayırlı ölümler versin kiyameti göstermesin
Amin Allah sonumuzu hayır etsin
Uyan ey insan oğlu uyan!
Ki kiyametin büyük olan güneşin batıdan doğması ve doğudan batma alameti gerceklestimi elden bisey gelmez geri dönüş olmicak...
Haklısın krdşm. Ama biz Müslümanlar Hem Müslüman olduğumuz için hem kıyamet e inandığımız için bizim başımıza Kopmıycak