Kız Kulesi Tarihi

TARİHİMİZ

Kız Kulesi ne zaman ve kim tarafından yaptırılmıştır? Kız Kulesi neden yapılmıştır? Hikayelere, efsanelere ve olaylara konu olan Kız Kulesi hakkında bilinmeyenler...

Kız Kulesi, hikayelere, efsanelere ve olaylara konu olan İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

Kız Kulesi’nin bulunduğu yer, eskiden Anadolu yakası sahillerinin bir çıkıntısı olan kara parçasıydı fakat zamanla sahilden koparak adacık haline gelmiştir.

ESKİ ADI ARCLA 

Eski uygarlıklar ve Bizans döneminde, Boğaz’ın giriş-çıkışını kontrol etmek, gemilerden vergi almak ve savunma için bu küçük adacık üzerine kuleler yapılmıştır. Sarayburnu ile kulenin bulunduğu adacık arasında bir zincir çekildiği de rivayet edilir. Bu yüzden Kız Kulesi’nin Antikçağ ve Bizans dönemindeki ismi “küçük kale” anlamına gelen Arcla’dır.

ORHAN GAZİ DE AYAK BASTI

Bizans tarihçilerinin anlattığına göre, Üsküdar’a kadar gelen Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi, kayınpederi Kantakuzenos’un gönderdiği elçiler ile Kız Kulesi’nde görüşmüştür.

OSMANLI DÖNEMİNDE DENİZ FENERİ OLARAK KULLANILDI

İstanbul’un fethedilmesiyle birlikte Osmanlılar zamanında da Kız Kulesi, aynı maksatla kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nin en güçlü olduğu zamanlarda ise kule, savunma amacından çok, deniz feneri olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda İstanbul’a dönen donanmanın ve ülkeye gelen önemli misafirlerin karşılanması maksadıyla düzenlenen merasimlerde kuleden top atışları yapılmıştır.

Kız Kulesi, 1716 yılında çıkan bir yangında yanıp kül olunca Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1725-1726 yıllarında yeniden inşa ettirilmiştir.

BİR DÖNEM KARANTİNA HASTANESİ OLDU

Kız Kulesi, 1830-1831 yıllarında İstanbul’da ortaya çıkan kolera salgınının şehre yayılmaması için karantina hastanesi olarak hizmet vermiştir.

KIZ KULESİ EFSANESİ

Evliya Çelebi de kuleyle ilgili olarak Seyahatname’sinde şöyle bir menkıbe anlatır:

Sultan Bayezid-i Velî zamanında Kızkulesi’nde yaşayan bir velinin, her gün cübbesinin eteklerini toplayıp denizin üstüne oturarak Sarayburnu’na gittiğini ve sarayda Sultan’a ders verdiğini anlatılır.

KIZ KULESİ NE OLARAK KULLANILIYOR?

Kız Kulesi 1995’te başlayan restorasyon sürecinden sonra 2000 yılında kapılarını ziyarete açmıştır. Günümüzde restoran olarak özel davet ve organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız!

KIZ KULESİ NEREDEDİR? - HARİTA



KIZ KULESİ FOTOĞRAFLARI